Bjarte Engeset

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Bjarte Engeset
Født25. august 1958 (59 år)
Ørsta
Utdannet ved University of Georgia
Beskjeftigelse Dirigent
NasjonalitetNorge
Utmerkelser Nordlysprisen

Bjarte Engeset (født 25. august 1958) er en norsk dirigent.

Engeset er fra Ørsta og har studert direksjon under Jorma Panula ved Sibelius-akademiet. Ved hans diplomeksamen i 1989, som var en av de beste i Akademiets historie, fikk han juryens høyest oppnåelige poengsum. I 1991 ble han innbudt til det berømte dirigentseminaret i Tanglewood i USA.

Engeset er sjefdirigent og kunstnerisk leder for Tromsø symfoniorkester, Norges yngste profesjonelle orkesterstatsbudsjettet. Han er også kunstnerisk leder for Nordlysfestivalen og Opera Nord, og fra 1993 også for Det Norske Blåseensemble.Fra 2007 også for DalaSinfoniettan i Falun, Sverige. Engeset har ledet konserter i de fleste europeiske land, samt Mexico, USA og Japan, og har i tillegg dirigert opera. I perioden 20012004 var Engeset permanent gjestedirigent for det flamske radio- symfoniorkester. I 2009 dirigerte han Eikanger-Bjørsvik Musikklag i forbindelse med europamesterskapet for brassband.

Engeset har gjort en serie innspillinger med Naxos. I 2003 ledet Engeset innspillingen av Naxos' nye Grieg Edition vol. 1: Griegs klaverkonsert med Håvard Gimse som solist, ouverturen I Høst og 4 symfoniske danser, med Royal Scottish National Orchestra. Samme år spilte han inn fiolinkonserter av Sibelius og Christian Sinding med Henning Kraggerud og Bournemouth Symphony. Engeset har også samarbeidet med EMI. Han er nå bosatt på Valbyskogen i Larvik.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]