Bjarte Engeset

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Bjarte Engeset
Født25. aug. 1958Rediger på Wikidata (65 år)
Ørsta
BeskjeftigelseDirigent Rediger på Wikidata
Utdannet vedSibeliusakademiet, Griegakademiet, University of Georgia, Tanglewood Music Centre
NasjonalitetNorge
UtmerkelserNordlysprisen (1996)

Bjarte Engeset (født 25. august 1958) er en norsk dirigent.

Engeset er fra Ørsta og har studert direksjon med Jorma Panula ved Sibelius-akademiet. (diplomeksamen i 1989). I 1991 ble han innbudt til dirigentseminaret i Tanglewood i USA med lærere som Seiji Ozawa, Gustav Meier, Simon Rattle og Marek Janowski.

Engeset har vært sjefdirigent og kunstnerisk leder for Ålesund Symfoniorkester, Tromsø symfoniorkester og for Det Norske Blåseensemble. I en årrekke var han kunstnerisk leder for Nordlysfestivalen og Opera Nord og permanent gjestedirigent for det flamske radiosymfoniorkester.[trenger referanse] I perioden 2007–2012 var han sjefdirigent og kunstnerisk leder for Sveriges DalaSinfonietta. Han er siden høsten 2014 kunstnerisk leder og musikkdirektør for Kongelige Norske Marines Musikkorps.[trenger referanse]

I juni 2008 ledet han DalaSinfoniettaens første turne i USA blant annet på Worchester-festivalen ved Boston og i Washington D.C. Under Festspillene i Bergen 2011 ga Engeset og DalaSinfoniettan tre konserter med kjente solister som Ida Haendel, Henning Kraggerud, Oleg Kogan, Truls Mørk, Arve Tellefsen, Vilde Frang og Lars Anders Tomter.

Konsertene hans med Baltimore Symphony Orchestra i Baltimore og Strathmore ble mottatt med svært rosende omtale i blant annet The Washington Post.[trenger referanse] Han har dirigert Moskvas radiosymfoniorkester under gjestespill på den østerrikse Wörthersee Classics-festivalen i Klagenfurt.[trenger referanse] I 2010 gjestet han Russlands nasjonalfilharmoni i Moskva med reengasjement i 2012. I oktober 2014 ledet han åpningskonserten til Bergen Filharmoniens 250 års jubileumssesong.[trenger referanse] I 2011 ledet han 100-års jubileumskonsertene for Johan Svendsen med Bergen Filharmonien og Kristiansand Symfoniorkester.[trenger referanse]

Han er faglig leder for Norsk musikkarvs arbeid med kritiske noteutgaver.[1]

Engeset har gjort over 40 CD-innspillinger, blant annet Johan Svendsens symfonier med Bournemouth Symphony Orchestra. (Naxos), De fire CD-innspillingene av Geirr Tveitts Orkestersuiter fra «100 Hardingtonar» og klaverkonserter (solist Håvard Gimse) med Royal Scottish National Orchestra (Naxos) har oppnådd flere «Editor´s Choice» i Gramophone og høyeste utmerkelser i BBC Music Magazine. «Norske Orkesterfavoritter» med Island Symfoniorkester. (Naxos). Engeset har også samarbeidet med Eikanger-Bjørsvik Musikklag[2] EMI og den portugiske gruppen Madredeus, .

Engeset har i mange år vært formann i Larvik Sjakklubb. I 2019 publiserte Engeset en bok om Larvik klubbens historie i anledning klubbens 100 års jubileum.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Norsk musikkarv». Besøkt 8. april 2018. 
  2. ^ ebml.no Biografi

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]