Frösö kirke

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Koordinater: 63°10′44,82″N 14°31′12,6″Ø

Frösö kirke

Frösö kirke er en kirkebygning på Frösön i Frösö sokn og Frösö forsamling i Storsjöbygden, sentralt Jämtland. Det er en populær kirke for vielser og en turistattraksjon. Ved kirken ligger komponisten Wilhelm Peterson-Berger begravd.[1]

Kirkebygningen[rediger | rediger kilde]

Kirken sett fra siden
Det indre av kirken sett mot alteret

Kirken ble oppført på 1200-tallet på en gammel hedensk offerplass. Men allerede fra før fantes det en kirke i sognet som trolig var et gårdskapell. Det var en trekirke som het Västerhus kapell og trolig ble oppført på 1000-tallet. Trekirken ble erstattet med en liten romansk steinkirke med langhus, smalere kor og en planlagt, men aldri utbygget apside. Västerhus kapell lå noen kilometer unna og restene av den forsvant da Frösö flyplass ble bygget. Antakelig ble begge kirkene brukt parallelt fram til slutten på 1300-tallet. Frösö middelalderkirke hadde langhus med rett avsluttet smalere kor og et stort tårn. Middelalderkirken ble ombygget på 1700-tallet. Tårnet ble delvis revet og den nedre delen utgjør i dag kirkens våpenhus. Vinduer og dører ble laget større, flyttet og nye ble laget. I 1898 brøt det ut en stor brann. Bare murene sto igjen etterpå, men det lyktes å redde alt inventaret. Kirken ble gjenoppført delvis til sitt tidligere utseende. Ved restaureringen i 1929 – 1930 ble det lagt enda mer vekt på å gå tilbake til en 1700-tallets kirke med arv fra middelalderen. Ca. 1970 ble et mindre påbygg mellom sakristiet, koret og langhuset laget. Og et mindre påbygg ved våpenhusets nordside ble laget ca. 1984.

Inventar[rediger | rediger kilde]

Middelaldersk valfartskirke[rediger | rediger kilde]

Relikvieskrinet i koret er fra 1200-tallet. De to helgenbildene, jomfru Maria og Olav den hellige, minner om kirkens betydning som valfartskirke.

Klokketårn[rediger | rediger kilde]

Det nåværende klokketårnet ble oppført i 1754 av Pehr Olofsson fra Dillne by i Ovikens sogn. Det består underst av en bod. Over boden står tolv stolper dekket med spon som i sin tur holder opp et åttekantet tak, også det kledd med spon. Over taket hviler en løkformet kuppel med spir som er kledd med spon.

Storklokken er den såkalte Birgittaklokken. Hellige Birgitta skal ifølge en gammel tradisjon ha passert igjennom Frösön på sin pilegrimsferd til Olav den helliges grav i Trondheim. Den lille klokken dateres til 1700-tallet.

Wilhelm Peterson-Berger[rediger | rediger kilde]

Wilhelm Peterson-Bergers gravsten

Wilhelm Peterson-Berger ligger begravd ved kirken. Hans mest folkekjære stykker har hentet inspirasjon fra traktene ved Frösö kirke og inngår i samlingene Frösöblomster 1-3, for eksempel Vid Frösö kyrka och Sommarsång.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Svenska kyrkor, side 418

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Våra kyrkor, side 624, Klarkullens förlag, Västervik, 1990, ISBN 91-971561-0-8
  • Ann Catherine Bonner, Göran Hägg & Ingrid Sjöström: Svenska kyrkor. En historisk reseguide. Medströms bokförlag, Stockholm, 2008. ISBN 978-91-7329-015-9, side 418–419.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]