Foxtrot (album)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Foxtrot
Studioalbum med Genesis
Utgitt6. oktober 1972
Innspiltaugust 1972 ved Island Studios/London
SjangerProgressiv rock
Lengde00:51:08
Lengde51:08
SpråkEngelsk
PlateselskapCharisma/Virgin (UK)
Atlantic (US)
Produsent(er)David Hitchcock of Gruggy Woof
Anmeldelse(r)
Plass i kronologi
Nursery Cryme
(1971)
Foxtrot
Genesis Live
(1973)

Foxtrot er det fjerde studioalbumet av det engelske progressiv rock-bandet Genesis, innspilt og utgitt i 1972. Det er det andre Genesis-albumet med den «klassiske» besetningen bestående av Peter Gabriel, Tony Banks, Mike Rutherford, Phil Collins og Steve Hackett.

Foxtrot var også Genesis' første album til å gå inn på de britiske albumlistene. Tolvteplassen albumet nådde bante vei for en lang og suksessrik listekarriere for bandet. Albumet klarte ikke å nå de amerikanske listene, slik som Yes, Emerson, Lake & Palmer og Jethro Tull – og i mindre grad Pink Floyd – hadde klart. Det var likevel ikke det første Genesis-album til å entre listene; Nursery Cryme nådde 7.-plass i Italia i 1971.

Både «Watcher of the Skies», som er basert på Arthur C. Clarkes roman Childhood's End, og «Supper's Ready» verserer på lister over bandets mest spilte låter, og de ble konsertfavoritter. «Watcher of the Skies» og «Get 'Em Out by Friday» var med på konsertalbumet Genesis Live, som kom ut i 1973. Den 23 minutter lange «Supper's Ready» ble tatt opp med tanke på live-albumet, men ble utelatt grunnet lengden. Konsertversjoner av «Supper's Ready» finnes likevel på Seconds Out (dobbeltalbum) fra 1977 (med Phil Collins som vokalist) i tillegg til boks-settet fra 1998, Genesis Archive 1967-75.

«Can-Utility and the Coastliners» er basert på legenden om Knut II av Danmark. En tidligere, lengre versjon av sangen var kjent som «Bye Bye Johnny», som i sin utvidede instrumentalseksjon ga mellotronens stryker-sound en fremtredende plass i lydbildet. Denne versjonen av sangen ble aldri offisielt utgitt. «Horizons» har hovedtemaet fra Bachs cello-suite nr. 1 i G-moll og utvikler seg så til et eget stykke i barokkstil. Sangen har funksjon som et preludium.

Tittelen på albumet kan være et nikk i retning den Mellotron Mark II brukt av Banks under innspillingene, som hadde foxtrot som en av de forhåndsinnstilte rytmene. «Fox on the rocks» (som minner om verkene til Dr. Seuss) er nevnt i «Willow Farm»-seksjonen av «Supper's Ready» og finnes på albumets omslag. Denne figuren i rød kjole med revehode ble et av Gabriels første scenekostymer.

Lydbilde[rediger | rediger kilde]

Foxtrot var albumet som endelig viste Genesis som et fullkomment progrockband, selv om de viste at de var på god vei med både Trespass og Nursery Cryme. Med «Watcher of the Skies» og den 23 minutter lange «Supper's Ready» i hver sin ende har Foxtrots lydbilde mye til felles med Nursery Cryme. Rutherford brukte basspedalene sine i mer utstrakt grad, for eksempel i midt-seksjonen av «Can-Utility and the Coastliners». Banks' mellotron-introduksjon på «Watcher of the Skies» inspirerte produsentene av mellotronen, Streetly Electronics, til å inkludere en egen «Watcher Mix» i mellotronens tape-set.

Sporliste[rediger | rediger kilde]

Alle sangene er skrevet av Tony Banks, Phil Collins, Peter Gabriel, Steve Hackett og Mike Rutherford.

 1. «Watcher of the Skies» – 7:21
 2. «Time Table» – 4:45
 3. «Get 'Em Out by Friday» – 8:36
 4. «Can-Utility and the Coastliners» – 5:44
 5. «Horizons» – 1:39
  • (Feilskrevet «Horizon's» på enkelte CD-versjoner)
 6. «Supper's Ready» – 22:54
  • (I) «Lover's Leap»
  • (II) «The Guaranteed Eternal Sanctuary Man»
  • (III) «Ikhnaton and Itsacon and Their Band of Merry Men»
  • (IV) «How Dare I Be So Beautiful?»
  • (V) «Willow Farm»
  • (VI) «Apocalypse in 9/8 (Co-starring the Delicious Talents of Gabble Ratchet)»
  • (VII) «As Sure As Eggs Is Eggs (Aching Men's Feet)»

Besetning[rediger | rediger kilde]

Alle utgaver av Foxtrot gitt ut på Charisma Records ble i USA distribuert av Buddah Records.

Ny-utgivelser[rediger | rediger kilde]

 • En digitalt remastret versjon ble gitt ut på CD i 1994 på Virgin Records i Europa og på Atlantic Records i USA og Canada. Tekster til alle sangene følger også med den remastrede CD-en i tillegg til det originale omslagsdesignet.
 • Et SACD-/dobbel DVD-sett (inkludert nye 5.1 og stereo-mikser) ble utgitt i september 2008. Den britiske utgivelsen inneholder SACD + DVD-er, mens den amerikanske inneholder en standard CD i stedet for SACD.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]