Nursery Cryme

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Nursery Cryme
Studioalbum med Genesis
Artist, bandGenesis
Utgitt12. november 1971
Innspiltaugust 1971
Sjangerprogressiv rock
Lengde39.29
PlateselskapCharisma Records / Virgin Records
Produsent(er)John Anthony
Anmeldelse(r)
Plass i kronologi
Trespass
(1970)
Nursery Cryme
Foxtrot
(1972)

Nursery Cryme er det tredje studioalbumet fra det engelske progressiv rock-bandet Genesis, utgitt i november 1971. Dette er det første albumet der den «klassiske» besetningen bestående av Peter Gabriel, Tony Banks, Mike Rutherford, Phil Collins og Steve Hackett medvirker. Denne konstellasjonen av bandet holdt seg frem til Peter Gabriel forlot bandet i 1975.

«The Musical Box» og «The Return of the Giant Hogweed» er de episke komposisjonene på dette albumet, og de skulle bli sentrale deler av konsertene i årene fremover. Dette albumet viser et Genesis som tar store steg mot å bli et fullblods progrock-band. På albumet benytter bandet seg av diverse lydeffekter og har et bevisst forhold til lydbildet.

Peter Gabriels særegene måte å skrive tekster på gis det et godt eksempel på allerede på åpnings-sporet «The Musical Box». Dette er ikke bare en enkeltstående låt med tekst til, men den er en del av en mye lengre historie. Dette ble snart et slags varemerke for de episke komposisjonene til bandet.

Selv om store deler av produksjonen og låtene var blitt svulstige og grandiøse, finnes også stillfarende melodier som «For Absent Friends» og den tragikomiske «Harold the Barrel».

Lydbilde[rediger | rediger kilde]

Steve Hacketts gitarspill går fra jazz-inspirert til nesten hard rock-lignende, variasjonen og virtuositeten er stor på dette albumet. Og ikke minst har bandet nå fått en trommeslager som setter sitt preg på musikken i Phil Collins. Collins' arbeide på slagverket skulle bli vesentlig i Genesis' progressive periode. Mike Rutherfords bass komplimenterer både Collins' rytmer og Hacketts melodilinjer. Det er verdt å merke seg at samtlige medlemmer i bandet bidrar vesentlig både instrumentellt, vokalt og som låtskrivere.

Tony Banks kjøpte en Mellotron Mark II av King Crimson før innspillingen, og han benytter den til å bygge opp stemninger og følelsesladde sekvenser.

Sporliste[rediger | rediger kilde]

Alle sangene er skrevet av Tony Banks, Phil Collins, Peter Gabriel, Steve Hackett og Mike Rutherford

  1. «The Musical Box» 10:24
  2. «For Absent Friends» 1:44
  3. «The Return of the Giant Hogweed» 8:09
  4. «Seven Stones» 5:08
  5. «Harold the Barrel» 2:59
  6. «Harlequin» 2:53
  7. «The Fountain of Salmacis» 7:54

Personell[rediger | rediger kilde]

Ny-utgivelser[rediger | rediger kilde]

  • Super Audio CD (SACD) / dobbel-DVD (nye 5.1 og stereo-mikser) (2008)