Trond Hans Farner Kverno

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Trond Hans Farner Kverno
Født 20. oktober 1945
Nasjonalitet Norge

Trond Hans Farner Kverno (født 20. oktober 1945) er norsk komponist og kirkemusiker, født i Oslo.

Kverno er blant Norges fremste komponister av kirkemusikk i alle sjangre. I særlig grad har hans verker for kor fått stor utbredelse.

Kverno var medlem av liturgikommisjonen (19761978), som var ansvarlig for å utforme ny liturgi for høymessen i Den norske kirke. I 1975 vant han Liturgikommisjonens konkurranse om ny messemusikk. I den nåværende høymesseliturgien er det derfor flere melodier fra Kvernos hånd. Som medlem av liturgikommisjonen var han også med på forarbeidet til utgivelsen av Norsk Salmebok i 1985. Her er han representert med 23 melodier. Melodier av Kverno finner man også i svenske, finske, danske, islandske og tyske salmebøker.

Det storslåtte a cappella-verket Matteus-pasjonen (1986) har vært fremført en rekke ganger i Norge og i utlandet, i 2005 både i New York, Minneapolis og Reykjavík.

Kverno var erkeprest i Den norske ortodokse kirke fra 1996 frem til denne ble ble delt opp rundt tusenårsskiftet. Han har siden vært biskop i en liten kirke som først var tilknyttet Christ Catholic Church International (CCCI), lokaljurisdiksjonen er nå registrert som Den Hellige Oppstandelses Stift innen Apostolic Orthodox Catholic Church in Europe - under erkebiskop Kyrillos Markskog, Malmö. Han ble konsekrert som biskop av erkebiskop Donald William Mullan (CCCI - Niagara Falls, Canada) i Østby, Hedmark den 4. oktober 1998. Hans ordinasjonsnavn er Johannes Ephrem.[1]

Et utvalg salmer og verk[rediger | rediger kilde]

Salmer

Korverk og annen kirkemusikk

  • Jeremia (kirkespill, 1984)
  • Passio secundum Matthaeum (Matteus-pasjonen) (1986)
  • Sett meg som segl på hjertet ditt (1997)
  • Markuspasjonen (et liturgisk korverk i seks deler, for kor og solister, 2004)

Utdanning og ansettelser[rediger | rediger kilde]

For øvrig har Kverno gjennom årene hatt organiststillinger i Tanum, Rjukan, Fagerborg, Ris samt i Svenska Margaretakyrkan i Oslo. Han har også hatt stilling som komponist og liturgiutvikler i Oslo domkirke (1988) og en lignende stilling i Gamle Aker kirke i Oslo.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «KVERNO, Trod Hans Farner, Johannes Ephrem». Clergy Database.com. Besøkt 28. juni 2011. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]