Trond Hans Farner Kverno

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

Trond Hans Farner Kverno (født 20. oktober 1945) er norsk komponist og kirkemusiker, født i Oslo.

Kverno er blant Norges fremste komponister av kirkemusikk i alle sjangre. I særlig grad har hans verker for kor fått stor utbredelse.

Kverno var medlem av liturgikommisjonen (19761978), som var ansvarlig for å utforme ny liturgi for høymessen i Den norske kirke. I 1975 vant han Liturgikommisjonens konkurranse om ny messemusikk. I den nåværende høymesseliturgien er det derfor flere melodier fra Kvernos hånd. Som medlem av liturgikommisjonen var han også med på forarbeidet til utgivelsen av Norsk Salmebok 1985. Her er han representert med 23 melodier. Melodier av Kverno finner man også i svenske, finske, danske, islandske og tyske salmebøker.

Det storslåtte a cappella-verket Matteus-pasjonen (1986) har vært fremført en rekke ganger i Norge og i utlandet, i 2005 både i New York, Minneapolis og Reykjavík.

Kverno var erkeprest i Den norske ortodokse kirke fra 1996 frem til denne ble ble delt opp rundt tusenårsskiftet. Han har siden vært biskop i en liten kirke som først var tilknyttet Christ Catholic Church International (CCCI), lokaljurisdiksjonen er nå registrert som Den Hellige Oppstandelses Stift innen Apostolic Orthodox Catholic Church in Europe - under erkebiskop Kyrillos Markskog, Malmö. Han ble konsekrert som biskop av erkebiskop Donald William Mullan (CCCI - Niagara Falls, Canada) i Østby, Hedmark den 4. oktober 1998. Hans ordinasjonsnavn er Johannes Ephrem.[1]

Et utvalg salmer og verk[rediger | rediger kilde]

Salmer

Korverk og annen kirkemusikk

  • Jeremia (kirkespill, 1984)
  • Passio secundum Matthaeum (Matteus-pasjonen) (1986)
  • Sett meg som segl på hjertet ditt (1997)
  • Markuspasjonen (et liturgisk korverk i seks deler, for kor og solister, 2004)

Utdanning og ansettelser[rediger | rediger kilde]

For øvrig har Kverno gjennom årene hatt organiststillinger i Tanum, Rjukan, Fagerborg, Ris samt i Svenska Margaretakyrkan i Oslo. Han har også hatt stilling som komponist og liturgiutvikler i Oslo Domkirke (1988) og en lignende stilling i Gamle Aker kirke i Oslo.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «KVERNO, Trod Hans Farner, Johannes Ephrem». Clergy Database.com. Besøkt 28. juni 2011.