Stella East

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Stella East
Født25. oktober 1955 (63 år)
Beskjeftigelse Illustratør
Nasjonalitet Norge

Stella Dorothy Loring East (født 25. oktober 1955[1]) er en kanadisk-norsk billedkunstner og illustratør fra provinsen Ontario i Canada.

Bakgrunn og arbeid[rediger | rediger kilde]

Stella East har utdannelse fra Canada, USA, England og Vestlandets Kunstakademi i Bergen. Siden midten av 1980-tallet har hun illustrert en rekke bøker, blant annet Julemysteriet av Jostein Gaarder[2], og ei bok om Buddhas tidligere liv skrevet av Tor Åge Bringsværd. Den siste er òg utgitt på tysk. Ulveungen Sim: Fortellinger om verden utenfor, 2006, har hun illustrert og skrevet selv. Boka ble innkjøpt av Kulturrådets innkjøpsordning, ble tildelt diplom i Årets Vakreste Bøker 2007, og utgitt på tysk og dansk. Stella East har òg arbeid med offentlige utsmykkingsoppdrag, har hatt flere utstillinger og har mottatt flere priser og stipend.

Stella Easts bilder er preget av glødende farger, tydelige detaljer og en myk og malerisk naturalisme. Motivene har ofte et anstrøk av surrealisme med dekorative og symbolske elementer.

Stella East bor og arbeider i Oslo.

Bibliografi[rediger | rediger kilde]

Billedbøker[rediger | rediger kilde]

Illustrerte bøker[rediger | rediger kilde]

Stella East har også laget omslagsbildet til Knut Kristofersens roman Borgermesteren i Hadesburg utgitt på Grøndahl & søn forlag 1986.

Annet[rediger | rediger kilde]

Stella East har skrevet mastergradsoppgaven Picturing Stories: The Integrity and Marginalization of Visual Storytelling in Children’s Picturebooks som student ved York University i Toronto i 2008. Den forsvarer billedbokillustrasjon som et språk og en kunstform innenfor en billedkunsttradisjon. Picturing Stories er innkjøpt av Norsk Barnebokinstitutts bibliotek.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Anonym (24.10.2015). «Det hendte». Stavanger Aftenblad (norsk): side 63. 
  2. ^ a b Jostein Gaarder: Julemysteriet (1995)
  3. ^ Ivar Selmer-Olsen: Glemmekista (1992)
  4. ^ Marianne Havdal: Forden og andre fortellinger (1991)

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]