Evangelikalisme

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Den internasjonale vekkelsespredikanten og baptistpastoren Billy Graham representerer amerikansk evangelikalisme, lavkirkelig protestantisme. Bilde fra Duisburg i Tyskland 1954.

Evangelikalisme (engelsk: Evangelicalism) eller evangelikalsk kristendom er betegnelser på en kristen bevegelse hovedsakelig i USA, som regnes til det lavkirkelige spektrum innen protestantismen. Betegnelsen omfatter en rekke kristne grupper, kirkesamfunn og enkeltpersoner som på tross av forskjeller i konfesjon deler visse likheter i form av konservativ teologi, fundamentalistisk kristendom og vektlegging av en personlig tro og omvendelse, vekkelse, helliggjørelse og de kristnes ansvar for misjonering. Evangelikalismen har røtter i tysk pietisme, engelsk metodisme og folkelige vekkelsesbevegelser på 1800-tallet og pinsebevegelsen på 1900-tallet.

Evangelikalisme som begrep er fra midten av 1500-tallet, avledet fra gammelfranske evangelique som igjen lånte det fra senlatinske evangelicus i betydningen «forkynner av evangeliet».[1] Fra midten av 1700-tallet fikk det betydningen en retning innen protestantismen som fremmet konvensjon/dåp og vektla frelse ved tro og et strengt religiøst liv.[1]

Kjennetegn[rediger | rediger kilde]

Samling i Gateway Church, et åpen, karismatisk kirke i Southlake i Texas. Kirkesamfunnet ble i 2014 regnet som USAs tredje største.
Kirke i São Paulo i Brasil som tilhører Igreja Universal do Reino de Deus (Universal Church of the Kingdom of God), et kirkesamfunn knyttet til pinsebevegelsen
Den evangelisk-lutherske frikirke, «Frikirken», i Tønsberg.

Karakteristiske kjennetegn er bokstavtro bibeltolkning, et inderlig forhold til Gud (se gjenfødte kristne), stor vekt på Jesu død på korset og hans oppstandelse fra de døde. Denne bevegelsen har sin historiske opprinnelse i pietistiske utbrytere fra den anglikanske kirke i England på 1700-tallet.

Evangelikalske kristne blir av representanter for de etablerte kristne tradisjonene ofte sett på som fundamentalister. Evangelikalsk kristendom står gjennom sin vekt på bokstavtro bibelfortolkning og lekmannsforkynnelse i motsetning til den mer akademiske kristendommen innen de etablerte kirkene, som Den katolske kirke og de lutherske statskirkene, som har en lang akademisk fortolkningstradisjon knyttet til Bibelen og som ikke tolker den bokstavtro, og der forkynnelse er en oppgave for universitetsutdannede teologer med filosofisk skolering i tillegg til den rene dogmatiske skolering.

«Evangelikalsk» og «evangelisk»[rediger | rediger kilde]

Evangelikalisme må ikke forveksles med begrepet evangelisk kristendom (merk forskjellen i skrivemåte), slik det brukes i Europa (blant annet i Skandinavia og Tyskland), som er en generell betegnelse på protestantiske kirker, og da spesielt de evangelisk-lutherske (herunder den norske statskirken) og kalvinistiske kirker.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b «evangelical», «evangelist (n.)», Online Etymology Dictionary

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]