Evangelikalisme

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Den internasjonale vekkelsespredikanten og baptistpastoren Billy Graham representerer amerikansk evangelikalisme, lavkirkelig, bibeltro protestantisme. Bilde fra Duisburg i Tyskland 1954.

Evangelikalisme (etter engelsk Evangelicalism) eller evangelikalsk kristendom er en en type lavkirkelig protestantisme som er særlig kjent fra kristne grupper og kirkesamfunn i USA. Gruppene kan tilhøre ulike konfesjoner, men framhever Bibelens autoritet og bekjenner seg til en konservativ teologi og fundamentalistisk kristendom. De evangelikale legger vekt på personlig tro og omvendelse, på vekkelse, helliggjørelse og ansvaret kristne har for å misjonere. Evangelikalismen har røtter i tysk pietisme, engelsk metodisme, folkelige vekkelsesbevegelser på 1800-tallet og pinsebevegelsen på 1900-tallet.

«Evangelikalisme» som begrep er fra midten av 1500-tallet, avledet fra det senlatinske ordet evangelicus i betydningen «forkynner av evangeliet».[1] Fra midten av 1700-tallet har det særlig blitt brukt om en protestantisk retning som betoner viktigheten av omvendelse, dåp, frelse ved tro og et strengt religiøst liv.[1]

Kjennetegn[rediger | rediger kilde]

Samling i Gateway Church, et åpen, karismatisk kirke i Southlake i Texas. Kirkesamfunnet ble i 2014 regnet som USAs tredje største.
Kirke i São Paulo i Brasil som tilhører Igreja Universal do Reino de Deus (Universal Church of the Kingdom of God), et kirkesamfunn knyttet til pinsebevegelsen
Den evangelisk-lutherske frikirke, «Frikirken», i Tønsberg.

Karakteristiske kjennetegn er bokstavtro bibeltolkning, et inderlig forhold til Gud (se gjenfødte kristne), stor vekt på Jesu død på korset og hans oppstandelse fra de døde. Denne bevegelsen har sin historiske opprinnelse i pietistiske utbrytere fra den anglikanske kirke i England på 1700-tallet.

Evangelikalske kristne blir av representanter for de etablerte kristne tradisjonene ofte sett på som fundamentalister. Evangelikalsk kristendom står gjennom sin vekt på bokstavtro bibelfortolkning og lekmannsforkynnelse i motsetning til den mer akademiske kristendommen innen de etablerte kirkene, som Den katolske kirke og de lutherske statskirkene, som har en lang akademisk fortolkningstradisjon knyttet til Bibelen og som ikke tolker den bokstavtro, og der forkynnelse er en oppgave for universitetsutdannede teologer med filosofisk skolering i tillegg til den rene dogmatiske skolering.

«Evangelikalsk» og «evangelisk»[rediger | rediger kilde]

Evangelikalisme må ikke forveksles med begrepet evangelisk kristendom (merk forskjellen i skrivemåte), slik det brukes i Europa (blant annet i Skandinavia og Tyskland), som er en generell betegnelse på protestantiske kirker, og da spesielt de evangelisk-lutherske (herunder den norske statskirken) og kalvinistiske kirker.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b «evangelical», «evangelist (n.)», Online Etymology Dictionary

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]