Jesu gjenkomst

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Jesu gjenkomst, også omtalt som Jesu komme og annet, er en forestilling i kristendommen som innebærer at Jesus i sin gudommelige form kommer til å vende tilbake til jorden, noe som vanligvis knyttes til forestillingen om den endelige dommen over verden. Begrepet er sentralt innen den kristne eskatologien, og har også ofte blitt avbildet i kunsten.

Noen tror at gjenkomsten vil være helt bokstavelig, og at Jesus vil komme tilbake synlig for alle, kanskje ved å stige ned på Oljeberget. Noen tror på bortrykkelse, og at Gud vil ta de kristne til seg mens andre mennesker vil bli tilbake på jorden. Gjenkomsten vil så finne sted etter dette. Ikke alle kristne mener at Jesu gjenkomst vil være synlig. Ifølge det synet som kalles preterisme fikk gjenkomsten sin oppfyllelse allerede da Jesus var på jorden.

Noen vil oversette det greske ordet parousía med «nærvær» snarere enn «gjenkomst», og vil snarere snakke om Jesu nærvær enn Jesu gjenkomst. Andre igjen vil snakke om «nærvær» og «gjenkomst» som en del av samme helhet, slik at ingen utelukker hverandre, men at nærværet av Jesus i et menneske også kan skje før gjenkomsten.