Epiophlebia

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Epiophlebia
Epiophlebia laidlawi, nymfe. (fra the Indian Museum (1921)) Illustrasjon (Robert John Tillyard (1881 – 1937))
Epiophlebia laidlawi, nymfe. (fra the Indian Museum (1921))
Vitenskapelig(e)
navn
:
Epiophlebia
Norsk(e) navn:
Hører til: Epiophlebioptera,
Anisozygoptera,
øyenstikkere
Antall arter: 2
ikke i Norge
Habitat: i tilknytning til rennende ferskvann
Utbredelse: Asia
Delgrupper:

Epiophlebia er en slekt av øyenstikkere, (Odonata). Den har bare to nålevende arter og de er i nyere systematikk plassert i en egen gruppe hos øyenstikkerne.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Vinger av Epiophlebia superstes (fra the Indian Museum (1921))

Epiophlebia har ufullstendig forvandling, overgang fra nymfe til det voksne kjønnsmodne insektet går gradvis gjennom flere hudskift (nymfestadier).

Nymfene lever i vann og ligner derfor lite på de voksne (imago), bortsett fra størrelsen. Når nymfen kommer til det siste hudskiftet finner den et strå eller noe, der den kan klatre opp over vannflaten. Her blir den hengende, mens huden revner på ryggsiden. Den nyklekte øyenstikkeren blir hengende på den gamle huden, eller like ved siden av, helt til den nye huden er noe herdet, og vingene har fått sin endelige form.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Nyere forskning[1] viser at de «moderne» artene (Anisoptera) er en søstergruppe til de «antikke» (Anisozygoptera) og at begge disse er nå plassert i en ny felles delgruppe eller underorden, Epiprocta, som igjen er søstergruppe til vannymfene (Zygenoptera). Skrevet på hierarkisk skrivemåte blir slektskapet mellom delgruppene slik: (Du kan lese mer om dette her : System (biologi) og Gruppe (biologi).)

Treliste

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Lohmann, H. 1996.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Lohmann, H. 1996. Das phylogenetische System der Anisoptera (Odonata). Deutsche Entomologische Zeitschrift 106(9): side 209-266.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]