Epiprocta

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Epiprocta
Blågrønnlibelle Aeshna cyanea Foto: Böhringer
Blågrønnlibelle Aeshna cyanea
Vitenskapelig(e)
navn
:
Epiprocta
Lohmann, 1996
Norsk(e) navn: Epiprocta
Hører til: øyenstikkere,
vingede insekter,
insekter
Antall arter: ca. i verden
i Europa
i Norge
Habitat: i tilknytning til ferskvann
Utbredelse: alle verdensdeler unntatt Antarktis og Arktis
Delgrupper:
Anax imperator. Hunnen legger egg på vannplanter, i vannet.

Epiprocta er en delgruppe av øyenstikkere, (Odonata). De er i nyere systematikk regnet som en søstergruppe til vannymfer. Epiprocta regnes blant de mest primitive delgruppene blant insektene.

Epiprocta er de «større» øyenstikkerne, vanligvis en god del større enn vannymfer. De er langt større enn de aller fleste andre insekter. Kroppen er mellom 50 og 100 millimeter hos de fleste artene. Størrelsen varierer mellom de ulike artene.

Epiprocta har ufullstendig forvandling, overgang fra nymfe til det voksne kjønnsmodne insektet går gradvis gjennom flere hudskift (nymfestadier).

Nymfene lever i vann og ligner derfor lite på de voksne (imago), bortsett fra størrelsen. Når nymfen kommer til det siste hudskiftet finner den et strå eller noe, der den kan klatre opp over vannflaten. Her blir den hengende, mens huden revner på ryggsiden. Den nyklekte øyenstikkeren blir hengende på den gamle huden, eller like ved siden av, helt til den nye huden er noe herdet, og vingene har fått sin endelige form.

De er utbredt i hele verden unntatt i Antarktis og Arktis. De fleste arter finnes i varmere strøk.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Nyere forskning[1] viser at de «moderne» artene (Anisoptera) er en søstergruppe til de «antikke» (Anisozygoptera) og at begge disse er nå plassert i en ny felles delgruppe eller underorden, Epiprocta, som igjen er søstergruppe til vannymfene (Zygenoptera). Skrevet på hierarkisk skrivemåte blir slektskapet mellom delgruppene slik: (Du kan lese mer om hierarkisk skrivemåte her : System (biologi) og Gruppe (biologi).)

Treliste

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Lohmann, H. 1996.

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Lohmann, H. 1996. Das phylogenetische System der Anisoptera (Odonata). Deutsche Entomologische Zeitschrift 106(9): side 209-266.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]