Bergen Kino

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Bergen kino)
Hopp til navigering Hopp til søk
Bergen Kino
Org.formAksjeselskap
Org.nummer983 489 257
BransjeKino
Datterselskap Bergen internasjonale filmfestivalRediger på Wikidata
Hovedkontor BergenRediger på Wikidata
LandNorge
Nettsted Offisielt nettsted
Magnus Barfot kinosenter åpnet i 2004. Foto fra 2010.
Forum kino fotografert mai 2006.

Bergen Kino AS er et aksjeselskap som driver kinovirksomhet i Bergen. Selskapet driver de to kinokompleksene Konsertpaleet og Magnus Barfot.

Historisk har det vært kinofremvisninger flere steder i byen, blant annet Eldorado (åpnet 1905, nedlagt 1981) som lå i krysset mellom Håkonsgaten/ Nygårdsgaten og Olav Kyrresgate. Den viste primært actionfilm, inklusive Western, og gikk populært under navnet «Revolverhuset». Virksomheten ble nedlagt i forbindelse med at Grieghallen ble åpnet (1978) og Konsertpalæet som tidligere huset Bergen filharmoniske orkester ble tilgjengelig for fast kinodrift.

Konsertpalæet og Engen kino (åpnet i 1961) er med tiden bygd ut og slått sammen til en moderne storkino med flere saler, under navnet Konsertpaleet i 1989. Magnus Barfot, som åpnet i 2004, noe meter unna i gaten, er på tilsvarende vis en flersalskino. En forsøker å holde toppnivå på lyd- og filmutstyret på minst én av salene.[trenger referanse] Den største kinosalen i Bergen er KP1 i Konsertpaleet, som har 485 sitteplasser. I mai 2009 ble salen reåpnet etter en større oppgradering, flere andre kinosaler har også gjennomgått større endringer.

Forum kinoDanmarksplass var den største kinoen i Bergen frem til den ble lagt ned påsken 2005 etter å ha vist den siste[hvilken?] Star Wars-filmen. Den er et typisk eksempel på et bygg i funkisstil og ble tegnet og bygd til bare kinodrift. Forum kino var den største frittliggende kinobygning i Norge som ble bygd i 1930-årene. Arbeidet startet i 1936, men ble imidlertid stoppet under krigen og kinoen sto først ferdig i 1946. Etter krigen fortsatte byggearbeidene og kinoen var premiereklar den 4. oktober 1946. Den hadde da 1140 sitteplasser. Riksantikvaren har fredet bygget både interiør og eksteriør. Bygningen er per sommeren 2007 solgt to ganger, sist til en evangelisk bevegelse (Visjon Norge). Bygget har scene for forestillinger og teaterstykker med navn Forum Scene.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]