Emu

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Emu
Emu
Vitenskapelig(e)
navn
:
Dromaius novaehollandiae
Latham, 1790
Norsk(e) navn: emu
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Ryggstrengdyr
Klasse: Fugler
Orden: Strutsefugler
Familie: Kasuarfamilien
Slekt: Dromaius
IUCNs rødliste:
livskraftig
Habitat: de fleste unntatt befolkede, svært tørre eller tett begrodde områder
Utbredelse: Australia

Emu (Dromaius novaehollandiae) er en ikke-flygende strutsefugl (Struthioniformes) som er stedegen for Australia. Den er eneste nålevende art i slekten Dromaius.

Beskrivelse[rediger | rediger kilde]

Den har en høyde på 150- 190 centimeter og en vekt på 30-55 kg. Emuen eter friskt gress, gressfrø, røtter, insekter og frukter. Den kan normalt klare seg gjennom lang tid uten vann. Faktisk er den en ganske dyktig svømmer.

Emuene parer seg i løpet av sommeren. Det er hannene som står for reirbyggingen og ruger ut eggene. De vokser i tolv til fjorten måneder.

En vill emu kan leve i omkring ti år, mens emuer i fangenskap kan bli opptil dobbelt så gamle.

Systematikk[rediger | rediger kilde]

I dag er det bare en eneste art i slekten, men gjennom historien har det vært flere arter. En mindre art, D. baudinianus, levde på Kenguruøya fram til den ble utryddet i 1827. Fossiler av emuer fra pliocen fra det australske fastlandet regnes i dag som en egen art, D. ocypus.[1] Det finnes også fragmentariske rester fossiler som trolig er emuer tilbake til miocen.[2]

Tradisjonelt har emuer hatt sin egen familie kalt Dromaiidae. Nyere systematikk har funnet at emu er nære slektninger av kasuarer, og har plassert dem i samme familie.[3]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Miller, A.H. (1963). «Fossil ratite birds of the late Tertiary of South Australia». Records of the South Australian Museum, 14, s. 413–420. 
  2. ^ Walter E. Boles (2001). «A new emu (Dromaiinae) from the Late Oligocene Etadunna Formation». Emu, 101 (4), s. 317–321. doi:10.1071/MU00052. 
  3. ^ «Family Dromaiidae». Handbook of the birds of the World - alive. Besøkt 19. januar 2016. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

ornitologistubbDenne ornitologirelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.