John Latham

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
John Latham
Latham John 1740-1837.png
Født27. juni 1740
Eltham
Død4. februar 1837 (96 år)
Winchester
Yrke biolog, ornitolog, zoolog, illustratør, naturviter, skribent, scientific illustrator
NasjonalitetDet forente kongerike Storbritannia og Irland
Medlem avRoyal Society
Kungliga Vetenskapsakademien
Linnean Society of London
Deutsche Akademie der Naturforscher Leopoldina
Utmerkelser Fellow of the Royal Society

John Latham

John A Latham, (født 27. juni 1740, død 4. februar 1837) var en engelsk lege, ornitolog og forfatter. Latham var lege i Dartford i Kent. Han ble pensjonist i 1796 og flyttet til Hampshire. Han er mest kjent for sin innsats som ornitolog.

Ornitolog[rediger | rediger kilde]

Latham kalles ofte «Den australske ornitologiens far». Gjennom underøkelse av fugler fra Australia som ble ført til England på slutten av 1700-tallet, kom han til å beskrive og navngi mange arter fra Australia og New Zealand. Noen av disse er Emu (Dromaius novaehollandiae), Hvittoppet kakadue (Cacatua alba), skjæregås (Anseranas semipalmata) og hyasint-ara (Anodorhynchus hyacinthinus).

A General Synopsis of Birds var Lathams første ornitologiske arbeid og den inneholdt 106 illustrasjoner av Latham. Boken beskriver flere nye arter som Latham oppdaget på ulike museer og i samlinger. I dette første verk brukte han ikke Linnés systematiske regler for vitenskapelig navnginving. Ettersom han senere forstod at dette ville innebære at han ikke skulle få æren av å først ha beskrevet disse artene, så publiserte han 1790 et Index Ornithologicus hvor han spesifiserte alle sine tidligere beskrevne fugler med et vitenskapelig navn. Men dette skjedde for sent. Den tyske ornitologen Johann Friedrich Gmelin hadde allerede rukket å gi ut sin egen versjon av Linnés Systema Naturae. I den gav han vitenskapelige navn til alle Lathams arter.

Samarbeid[rediger | rediger kilde]

Han hadde et nært samarbeid med andre vitenskapsmenn på denne tiden, for eksempel Joseph Banks, Thomas Pennant og Ashton Lever. Han byttet fugler og informasjon med dem angående de siste ornitologiske oppdagelsene.

I 1775 blev han innvalgt i The Royal Society, og han var også delaktig i etableringen av selskapet The Linnean Society 1788.

Ettermæle[rediger | rediger kilde]

Latham beskrev et 150-tall fuglearter, som han dog ikke alltid har æren for, ettersom han ikke gav dem deres vitenskapelige navn. Noen av disse er sædgås (Anser fabalis), dobbeltbekkasin (Gallinago media) og splitterne (Sterna sandvicensis), som alle beskrevet i 1787.

Latham har fått æren av å gi vitenskapelige navn til fem fuglearter, blant annet toppspurv (Melophus lathami), som ble beskrevet i 1831 av John Edward Gray.

Bibliografi[rediger | rediger kilde]

Hans viktigste arbeider var

  • A General Synopsis of Birds (1781–1801)
  • General History of Birds (1821–28)