Dr. Strangelove

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Dr. Strangelove
orig. Dr. Strangelove, or: How I Learned to Stop Worrying and Love the Bomb
Generell informasjon
Prod.landStorbritannia Storbritannia
USA USA
Utgivelsesår29. januar 1964
Lengde94 min.
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegissørStanley Kubrick
ManusforfatterManuskript:
Stanley Kubrick
Peter George
Terry Southern
Roman:
Peter George
Ukreditert:
Peter Sellers
James B. Harris
ProdusentStanley Kubrick, Victor Lyndon
KomponistLaurie Johnson
SjeffotografGilbert Taylor
Foran kamera
MedvirkendePeter Sellers
George C. Scott
Sterling Hayden
Keenan Wynn
Slim Pickens
James Earl Jones
Tracy Reed
Annen informasjon
FilmselskapColumbia Pictures
BudsjettUS$1,800,000
Eksterne lenker

Dr. Strangelove er en svart filmkomedie fra 1964 av Stanley Kubrick. Peter Sellers spiller tre roller, og er således en bærende kraft i filmen.

Filmens motiv er den atomvåpenbaserte maktbalansen mellom USA og Sovjetunionen under den kalde krigen.

Filmen er i sort-hvitt.

Handling[rediger | rediger kilde]

En høyere amerikansk offiser i Strategic Air Command blir gal, og han beordrer amerikanske bombefly til å angripe Sovjetunionen. Mesteparten av handlingen i filmen er lagt til russernes og amerikanernes felles anstrengelser for å hindre de amerikanske flyene i å bombe Sovjet.

De fleste flyene blir enten tilbakekalt eller skutt ned av det russiske forsvaret, men ett fly slipper gjennom og dropper sin bombelast på målet. Dette fører til at den nylig utviklede sovjetiske dommedagsmaskinen utløses.

Medvirkende[rediger | rediger kilde]

Blant de medvirkende:

Trivia[rediger | rediger kilde]

  • Peter Sellers var opprinnelig også tiltenkt rollen som major «King» Kong, men da han uheldigvis brakk benet under innspillingene, måtte denne planen oppgis. Dessuten hevdes det at han tross sitt språkgeni hadde problemer med majorens brede Texas-dialekt.
  • Under filmens avslutningsscener spilles «We'll Meet Again» som var Vera Lynns store suksess fra den andre verdenskrig.
  • Filmen ble nominert til fire av de store Oscar-prisene, men oppnådde ingen av dem. Tre av dem gikk til My Fair Lady. Til gjengjeld vant den flere europeiske filmpriser, bl.a. ved utdelingen av det engelske motstykke til Oscar, BAFTA. Filmen fikk en Bodil i 1964 som beste europeiske film.
  • Filmen var opprinnelig planlagt med premiere 12. desember 1963, men på grunn av mordet på John F. Kennedy 20 dager før, mente man at det var upassende, så premieren ble utsatt til 29. januar 1964.
  • Flere av filmpersonene har navn med betydningsfulle ordspill. For eksempel Jack D. Ripper, Alexi de Sadesky og den sovjetiske presidenten, Dimitrij Kisoff.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]