Lolita (1962)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Lolita
Lolita 1962.jpg
Generell informasjon
GenreRomantisk film, dramakomedie, dramafilm, romanfilmatisering
Utgivelsesår1962
NasjonalitetStorbritannia, USA
Lengde152 min.
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegiStanley Kubrick
ManusVladimir Nabokov, Stanley Kubrick, James B. Harris
TemaIncest
Basert påLolita
Produsent(er)James B. Harris
MusikkNelson Riddle
SjeffotografOswald Morris
KlippAnthony Harvey
Foran kamera
MedvirkendeJames Mason,[1] Shelley Winters,[1] Sue Lyon,[1] Peter Sellers,[1] Lois Maxwell,[1] Marianne Stone,[1] Cec Linder,[1] Shirley Douglas,[1] Terry Kilburn,[1] Gary Cockrell,[2] Diana Decker,[3] Marion Mathie,[1] Roberta Shore,[1] Jim O'Brady[1]
Annen informasjon
Filmformat35-mm-film
Farve/s.hvFarge
FilmselskapSeven Arts Productions
DistributørMetro-Goldwyn-Mayer, Netflix, iTunes
Budsjett2 000 000 USA-dollar
Totalomsetning9 250 000 USA-dollar[4]
Premiere(r)12. juni 1962, 21. juni 1962 (Tyskland),[5] 13. juni 1962 (New York City, USA),[6] 6. september 1962 (London, Storbritannia)[6]
Utmerkelser Golden Globe Award for New Star of the Year – Actress (1962)Rediger på Wikidata
Eksterne lenker

Lolita er en amerikansk-britisk film fra 1962, regissert av Stanley Kubrick. Filmen er basert på romanen med samme tittel skrevet av den russiske forfatteren Vladimir Nabokov.

Handlingsreferat[rediger | rediger kilde]

Humbert ankommer Ramsdale, New Hampshire, og har til hensikt å tilbringe sommeren der før han skal begynne som professor ved Beardsley College i Ohio. Han søker etter et værelse han kan leie, og Charlotte Haze - en plagsom og seksuelt frustrert enkefrue - inviterer ham til å bo hjemme hos henne. Han møter også hennes fjorten år gamle datter, Dolores, med kallenavnet "Lolita" som Humbert snart blir forelsket i. Charlotte ønsker å være alene sammen med Humbert, og sender Lolita til en sommer-leir for jenter. Charlotte oppdager Humberts dagbok, som beskriver lidenskapen hans for Lolita. Han beskriver blant annet Charlotte som motbydelig. Hun løper sin vei, men blir snart påkjørt av en bil og dør av skadene.

Humbert henter Lolita fra sommer-leiren, men hun vet ennå ikke at moren hennes er død. Humbert innrømmer overfor Lolita at moren hennes ikke er syk ved et sykehus, som han tidligere hadde fortalt henne, men at hun faktisk er død. De to starter deretter en reise sammen, og reiser fra hotell til motell. I offentligheten fungerer de som far og datter. Om høsten rapporterer Humbert til sin stilling ved Beardsley College, og melder Lolita på en videregående skole der. Om ikke lenge begynner folk de møter å lure på forholdet mellom denne faren og den tilsynelatende datteren hans.

En sen kveld kommer Humbert hjem for å finne Dr. Zempf, en påtrengende, fremmed, som sitter i den mørke stuen hans. Zempf, som snakker med en kraftig tysk aksent, påstår å være psykolog ansatt ved Lolitas skole. Han overbeviser Humbert om å la Lolita delta på skole-teateret, og hun får snart hovedrollen i en teater-oppsetning. Men kort tid senere bestemmer Humbert seg for å forlate Beardsley College, og reise sin vei sammen med Lolita videre. Men han innser snart at de blir forfulgt av en mystisk bil. Når Lolita kort tid senere blir syk, tar han henne med til et sykehus. Men når han kommer tilbake for å hente henne, er hun forsvunnet. En sykepleier forteller at hun reise sin vei sammen med en annen mann som hadde påstått å være hennes onkel.

En sjokkert Humbert står helt alene igjen, uten en eneste anelse om hennes forsvinning eller nye oppholdssted. Men noen år senere mottar Humbert et brev fra en voksen Lolita, som nå har giftet seg med Richard T. Schiller. Hun skriver at hun nå er gift, at hun er gravid, og har et desperat behov for penger. Humbert reiser hjem til henne, og krever å få vite hvem som hadde kidnappet henne fra sykehuset tre år tidligere. Hun forteller ham at dette var Clare Quilty, mannen som hadde fulgt etter dem, som var en berømt dramatiker.

Moren hennes hadde mange år før dette hatt en flørt med Quilty i Ramsdale. Lolita sier at Quilty også var den som hadde forkledd seg som Dr. Zempf, den påtrengende fremmede de hadde møtt flere ganger tidligere. Lolita hadde forlatt sykehuset sammen med ham, når han lovet henne en skuespiller-kontrakt i Hollywood. Humbert ber Lolita om å forlate ektemannen hennes, og bli med ham. Hun avslår og minner ham om at hun er gravid, og kommer til å føde om tre måneder. Humbert gir henne 13 000 dollar som han påstår kommer fra et salg av huset som tidligere hadde tilhørt moren hennes. Deretter reiser Humbert sin vei, og han planlegger å drepe Clare Quilty.

Skuespiller[rediger | rediger kilde]

 •  James Mason som Humbert
 •  Shelley Winters som Charlotte Haze-Humbert
 •  Sue Lyon som Dolores "Lolita" Haze
 •  Peter Sellers som Clare Quilty / Dr. Zempf
 •  Gary Cockrell som Richard Schiller
 •  Jerry Stovin som John Farlow, en advokat
 •  Diana Decker som Jean Farlow
 •  Lois Maxwell som Mary Lore, en sykepleier
 •  Cec Linder som Dr. Keegee
 •  Susanne Gibbs som Mona
 •  Bill Greene som George Swine
 •  Shirley Douglas som Mrs. Starch, en piano-lærer
 •  Marianne Stone som Vivian Darkbloom
 •  Marion Mathie som Miss Lebone
 •  James Dyrenforth som Frederick Beale Sr.
 •  Maxine Holden som Miss Fromkiss
 •  John Harrison som Tom
 •  Colin Maitland som Charlie Sedgewick
 •  C. Denier Warren som Potts

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ a b c d e f g h i j k l (på cs) ČSFD, 2001, Wikidata Q3561957, https://csfd.cz 
 2. ^ Internet Movie Database; uttrykt som: Richard T. Schiller; IMDb-nummer: tt0056193; besøksdato: 24. januar 2018.
 3. ^ (på en) Internet Movie Database, IMDb-nummer tt0056193, Wikidata Q37312, https://www.imdb.com/ 
 4. ^ https://www.the-numbers.com/movie/Lolita-(1962); The Numbers; besøksdato: 4. juni 2022.
 5. ^ (på de) Lexikon des internationalen Films, Zweitausendeins, Wikidata Q1822317, https://www.filmdienst.de/suche/filme 
 6. ^ a b https://www.imdb.com/title/tt0056193/releaseinfo; Internet Movie Database; besøksdato: 4. juni 2022.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]