Diskusjon:Vestlandet

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Fylkesnavn[rediger kilde]

Er det ikke greit å ha fylkes og kommune navn? Dette usignerte innlegget ble skrevet av 80.202.243.43 (diskusjon · bidrag) (Husk å signere dine innlegg!)

Hei! I artikkelen angis det hvilke fylker som ligger på Vestlandet, og linker til disse. Der kan man lese videre om det enkelte fylket om man er interessert i det, og fra neste nivå (fylkessidene) er det oversitk over kommunene i fylket og linker til disse for dem som er interessert i det. Dette er en hensiktsmessig struktur, som ofte benyttes på wikipedia. Unntaket er artikler som spesifikt har til hensikt å sammenligne kommunene eller der en samlet oversikt er formålet med selve artikkelen. Å ramse opp en liste på 121 kommuner i en presentasjon på landsdelsnivå blir for omfattende for de fleste lesere som ikke spesifikt er interessert i kommunenivået når man søker på landsdelsnivået. Den som vil vite hvilke kommuner som ligger på Vestlandet kan klikke på linkene til fylkene, og der eventuelt videre til den enkelte kommune. Fylkesnivået har også egne oversikter og tabeller over kommunene i hvert fylke. Dersom du mener at en tabelloversikt over samtlige kommuner på Vestlandet er ønskelig, foreslår jeg at du legger inn en egen artikkel om Kommuner på Vestlandet, og legger inn denne som en link i artikkelen om Vestlandet. Altså at du lager en rubrikk i artikkelen om Vestlandet som heter Kommuner på Vestlandet, og at du under denne rubrikken legger en link eksempelvis med navnet Utdypende artikkel: Kommuner på Vestlandet. Dette er en vanlig praksis for utdypende artikler av denne typen, når artikkelen omhandler omfattende eller detaljert informasjon ett eller flere nivåer under gjeldende nivå (i dette tilfellet ned to nivåer fra landsdel via fylke til kommune). Vil også påpeke at det allerede ligger en link inne i artikkelen til samtlige kommuner i Norge, for den som klikker på linken kommuner i teksten. Mvh Lexicus 25. sep 2008 kl. 19:16 (CEST)

Landsdelshovedstaden Bergen?[rediger kilde]

Finnes det en landsdelshovedstad? Er denne Bergen? Stiller meg sterkt tvilende til dette utsagnet. Dette bør kanskje skrives om. SPQR 29. mar 2009 kl. 20:10 (CEST)

Prosent GDP[rediger kilde]

Det hadde vært interessant å ha med i artikkelen hvor mye % av Norges GDP/BNP som utgjøres av Vestlandet. :-) 83.108.198.236 1. sep 2009 kl. 14:36 (CEST)

"26,5% av Norges totale verdiskapning." som det står i starten av artikkelen, riktignok er det utenom inntekter knyttet direkte til oljen (som havner inn under ekstrafylket og kan tilfalle andre regioner enn bare vestlandet. Med enkel regning har jeg kommet frem til at Vestlandet (Rogaland, Hordaland, Sogn og Fjordane og Møre og Romsdal (som egentlig burde vært delt i to, siden nordmøringene hører inn under Midt-Norge som reservetrøndere :P)) bidrar med 26% hvis direkte oljeinntekter ikke er regnet med i det hele tatt. Hvis man regner inn de direkte oljeinntektene og regner alt sammen til vestlandet så får man 46% av landets BNP (noe som blir best case scenario, siden noe av oljepengene stammer fra Midt-Norge (alt etter hvordan man setter grensa på Møre) og Nord-Norge). Dette med 26% av befolkningen i landet. Med andre ord det finnes ikke noe klart svar og jeg er litt spent på hvor Frank Aarebrott får det for seg at Vestlandet står for 70% av landets BNP.
Artig sideopplysning, hvis man regner industri så står vestlandet for 36% av inntektene (igjen er hele Møre og Romsdal regnet inn). Østlandet står for 44% prosent (med befolkningsandel på ca. 50% imotsettning til vestlandets 26%), alle tallene er tatt fra [1] og må tas med forbehold om at jeg ikke er økonom, men historiker og en:Lies, damned lies, and statistics. Profoss 26. sep 2009 kl. 02:24 (CEST)

"Rundt storbyområdene i Hordaland og Rogaland er det motorveier som dominerer de store veiene. " Jeg regner med Stavanger blir regnet som Storbyområde i Rogaland, men her vil det være en overdrivelse å si at motorveiene dominerer: ca 12 km motorvei mellom Stavanger og Sandnes er alt vi har. Har ikke oversikten for Bergensområde, men det er vel noe tilsvarende. Dette usignerte innlegget ble skrevet av 79.160.140.131 (diskusjon · bidrag) (Husk å signere dine innlegg!)

Dalane og Nordmøre[rediger kilde]

Jeg leser med undring at det i artikkelen hevdes at "Distriktene Dalane og Nordmøre regnes enkelte ganger ikke med i landsdelen Vestlandet". Det bør enten presiseres og dokumenteres hvilke "ganger" dette gjelder, eller så bør påstandene etter mitt syn slettes. Mvh Lexicus (diskusjon) 4. mar 2012 kl. 08:15 (CET)

Seksjonen «Nyere tid»[rediger kilde]

Fjerner seksjonen nesten helt. Setningen «Vestlandet er en veldig viktig region i Norge.» får stå selv om det kanskje ikke er en helt leksikalsk måte å si det på, dette er ikke tvilsomt og trenger ikke referanser. Seksjonen har levd sitt eget liv siden 2009 og det er nå på tide at noen med greie på saken skriver noe helt annet i seksjonen, bruker referanser og kontrollerer at det som skrives er i samsvar med de referanser som brukes.

  • Seksjonen introduseres med Revisjonen fra 18. apr. 2009 kl. 17:21. Nå introduseres også et nytt parti: «Derfor ble et parti, med navn Vestlandspartiet grunnlagt.» Det er en del tautrekking i tiden kort etter at teksten introduseres, men den overlever til tross for forsøk på å få den fjernet.
  • Seksjonen blir merket med et par [trenger referanse] og med Revisjonen fra 22. jun. 2009 fjernes de og erstattes med en lenke til en artikkel i BT. Nå har jeg lest artikkelen og den kan muligens strekkes til å si at den er ikke helt irrelevant for det andre stedet den ble brukt, men i hovedsak så står det noe helt annet i artikkelen i BT enn det står her.
  • Revisjonen fra 7. jul. 2011 kl. 01:46 fjerner hele seksjonen, men erstatningsteksten faller ikke i smak (den er med store bokstaver og deler ikke ut komplimenter til Vestlandspartiet), så dette fjerningsforsøket blir tilbakestilt.
  • Revisjonen fra 8. okt. 2012 kl. 20:59 klarer å endre «Regionen produserer 70 % av verdiskapningen i Norge» til 30%, men endringen overlever i 7 minutter. Opplysningen hadde vel tilsynelatende referanse, men refereansen har dessverre ikke med noen slik opplysning så til tross for at 70% vel er et noe høyt tall så overlever tallet i vår artikkel.
  • De 70%ene overlever nesten to år til Revisjonen fra 8. mar. 2013 kl. 23:19 når det reduseres til 30%, fortsatt uten kontakt med noen referanse.
  • Først med Revisjonen fra 6. jun. 2013 kl. 21:47 blir påstandene om forsøk på å lage egen vestlandsstat fjernet. De har bare fått stå i 4 år.
  • Revisjonen fra 13. jul. 2015 kl. 14:37 fjerner en forholdisme, men forøvrig overlever teksten og referansen som har fint lite med teksten å gjøre.
  • Nå har denne teksten stått litt over 7 år og nesten like lenge for alle praktiske formål vært referanseløs.

Hva stod så i referansen? Det viste seg å dreie seg om en NTB-melding gjengitt i mange flere aviser enn BT. Meldingen ble publisert 07.03.2008 het «Professor advarer mot separatisme på Vestlandet» og jeg siterer «Statsviter Frank Aarebrot tror den sterke misnøyen med sentralstyringen av Norge kan føre til at det blir etablert et nytt regionalt parti på Vestlandet. Da vil helvete være løs, mener han.» ... «Aarebrot sier han har begynt å oppfatte nye signaler fra forbannede folk når han drar rundt på Vestlandet. ». Det var altså ikke noe parti som var etablert, men dreide seg om at en hel del vestlendinger var misfornøyde med sentralstyret fra Oslo og det stod ingen ting om verken 70% eller 30% i artikkelen. Min anbefaling for fremtiden er at ser teksten merkelig ut så les referansen. Nå håper jeg at jeg ikke blir tilbakestilt når jeg fjerner teksten. Hvis noen synes seksjonen nå ser noe barbert ut så får de enten fjerne den helt eller utvide med tekst basert på pålitelige og gode referanser. --ツDyveldi ☯ prat ✉ post 1. mai 2016 kl. 18:59 (CEST)Svar[svar]

Og sannelig hadde ikke NTB-meldingen overlevd hos Kommunal Rapport, dermed kan alle få lese hele selv (lenke her).--ツDyveldi ☯ prat ✉ post 1. mai 2016 kl. 19:08 (CEST)Svar[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 3 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Vestlandet. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:


Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 8. jul. 2017 kl. 09:10 (CEST)Svar[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 2 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Vestlandet. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:


Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 26. jul. 2017 kl. 17:06 (CEST)Svar[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Vestlandet. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:


Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 6. aug. 2017 kl. 08:14 (CEST)Svar[svar]

Liste over kommuner[rediger kilde]

Listen er veldig lang og dessuten omstendelig å vedlikeholde med alle ordførerne. Med stadige kommunesammenslåinger blir det også en jobb å oppdatere. Jeg foreslår å fjerne hele listen, i det minste å fjerne kolonnen med ordførere. --Vennlig hilsen Erik d.y. 20. nov. 2017 kl. 19:51 (CET)Svar[svar]

Synes tabellen var oversiktlig, men er enig i at den tar mye plass. Foreslår at den gjøres til en utdypende artikkel. Seksjonen kan da kortes ned til noe sånt:
.....
Vestlandet er inndelt i 121 kommuner i 4 fylker/tidligere fylker; Rogaland, Hordaland, Sogn og Fjordane og Møre og Romsdal.
Rogaland
Rogaland er inndelt i 26? kommuner: Eigersund, Sokndal, .... .
Hordaland
Hordaland er inndelt i 33? kommuner: Etne, Sveio, ...
.....
- osv for at det ikke skal ta så mye plass i hovedartikkelen. Blir tabellen en utdypende artikkel synes jeg ordførerne kan beholdes, men det bør stå når de var ordfører fra og opplysningen bør få referanse. Fra siden jeg her synes at bare siste ordfører bør stå, men det er interessant hvor lenge de har sittet. Det kan dessuten være et signal om opplysningen har blitt gammel og bør sjekkes evt endres. --ツDyveldi☯ prat ✉ post 20. jan. 2019 kl. 18:57 (CET)Svar[svar]
Ja det er konstruktiv løsning. Skal ordfører med bør det stå fra-til slik at man straks ser om opplysningen er utdatert. Men generelt er jeg skeptisk til at ordførere er med i slike lister på ulike nivå, det er veldig mye jobb å vedlikeholde (ordfører kan vel skifte annethvert år) - hadde det vært automatisert via WD så kanskje. --Vennlig hilsen Erik d.y. 20. jan. 2019 kl. 19:03 (CET)Svar[svar]
Jeg tenkte vel mer at når de ikke lenger er ordfører så byttes de ut med neste. Å ha med alle ordførere synes jeg avgjort blir for mye. Jeg ser poenget ditt med at dette er mye arbeid og det kan bli en utfordring å vedlikeholde. Det er kommunevalg hvert 4rde år så de fleste sitter vel i 4 år eller mer. Når jeg tenkte å legge til årstallet de ble valgt så tenkte jeg også at kanskje flere kom til å engasjere seg og sjekke om vedkommende fortsatt var ordfører. Da har jo også informasjonen en verdi siden det står ordfører fra år selv om det blir glemt å oppdatere. Stort sett vil vel vedlikeholdsjobben være etter hvert kommunevalg. Hvis listen gjøres til en utdypende artikkel går det jo an å se an hvordan det går med oppdateringen (riktignok først synlig om noen år). Det er jo også synd å fjerne informasjonen helt. Blir tabellen ikke skilt ut som egen utdypende artikkel så er jeg enig i at det blir litt mye. --ツDyveldi☯ prat ✉ post 20. jan. 2019 kl. 19:33 (CET)Svar[svar]
Neste er Kommunestyre- og fylkestingsvalget 2019 og da blir det antagelig en hel del utskriftninger. Finnes det et sted hvor det kan legges sjekklister for hvilke artikler som kommer til å trenge revisjon etter valget? --ツDyveldi☯ prat ✉ post 20. jan. 2019 kl. 19:37 (CET)Svar[svar]
Listen dupliserer delvis listen for hvert fylke feks Møre og Romsdal, der rett nok uten ordfører. Vennlig hilsen Erik d.y. 20. jan. 2019 kl. 19:38 (CET)Svar[svar]
Samme liste flere steder er vel ikke en god idé. Da kan det heller øverst i seksjonen henvises til fire utdypende artikler slik:

Utdypende artikkel: Møre_og_Romsdal#Kommuner

Utdypende artikkel: Sogn_og_Fjordane#Kommuner

Utdypende artikkel: Hordaland#Kommuner

Utdypende artikkel: Rogaland#Kommuner

og så kort nevne antall og hvilke kommuner som vist ovenfor. Jeg skal ikke insistere på ordførerne. Det finnes antagelig lister med ordførere andre steder også som kan lenkes til et sted i artikkelen.--ツDyveldi☯ prat ✉ post 20. jan. 2019 kl. 20:37 (CET)Svar[svar]

Historisk bakgrunn[rediger kilde]

Jeg tilbakestilte endringer som gjorde om «Navn» til «Historisk bakgrunn». Seksjonen handler om navnet, historie er i en egen seksjon. --Vennlig hilsen Erik d.y. 13. jan. 2019 kl. 00:56 (CET)Svar[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Vestlandet. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:

Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 20. feb. 2019 kl. 14:19 (CET)Svar[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Vestlandet. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:

Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 20. apr. 2019 kl. 08:54 (CEST)Svar[svar]

Fjernet ordførere[rediger kilde]

Se Wikipedia:Tinget#Politikk_i_uoffisielle_områder. Politikkseksjonen er duplisert og ikke relevant her. Bør slimmes. --Vennlig hilsen Erik d.y. 19. feb. 2020 kl. 21:56 (CET)Svar[svar]

Jeg fjernet også fylkesordførere og fylkesmenn, blir ikke oppdatert. --Vennlig hilsen Erik d.y. 12. sep. 2020 kl. 13:36 (CEST)Svar[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Vestlandet. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:

Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 8. mar. 2021 kl. 15:06 (CET)Svar[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Vestlandet. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:

Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 20. mar. 2022 kl. 16:14 (CET)Svar[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Vestlandet. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:

Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 27. mar. 2023 kl. 17:56 (CEST)Svar[svar]

Politikk - Vestlandet er ikke valgdistrikt[rediger kilde]

Disse stemmetallene er egentlig kuriosa fordi Vestlandet ikke er politisk/administrativ enhet, ei heller valgdistrikt til Stortinget.

Parti Stemmetall %
Høyre 209 214 27,6
Arbeiderpartiet 171 146 22,6
Fremskrittspartiet 133 414 17,6
Senterpartiet 78 983 10,4
Kristelig Folkeparti 49 305 6,5
Sosialistisk Venstreparti 39 379 5,2
Venstre 29 498 3,9
Miljøpartiet De Grønne 21 497 2,8
Rødt 11 896 1,6
Andre partier 14 468 1,9
Valgdeltagelse/Total 758 800 79,4

Hilsen Erik d.y. 10. sep. 2023 kl. 18:08 (CEST)Svar[svar]


Parti Stemmetall %
Høyre 211 381 28,9
Arbeiderpartiet 178 909 24,5
Fremskrittspartiet 123 793 16,9
Kristelig Folkeparti 65 437 8,9
Senterpartiet 49 479 6,8
Venstre 39 289 5,4
Sosialistisk Venstreparti 27 659 3,8
Miljøpartiet De Grønne 17 433 2,4
De Kristne 6 767 0,9
Rødt 4 775 0,7
Piratpartiet 2 557 0,3
Pensjonistpartiet 1 822 0,2
Kystpartiet 728 0,1
Demokratene i Norge 516 0,1
Kristent Samlingsparti 351 0,0
Det Liberale Folkepartiet 226 0,0
Norges Kommunistiske Parti 194 0,0
Folkemakten 175 0,0
Valgdeltagelse/Total 731 491 78,9

Hilsen Erik d.y. 10. sep. 2023 kl. 18:15 (CEST)Svar[svar]


Regionale valgresultater ved stortingsvalget i 2013:

Område[1] Rødgrønne Borgerlige Andre Ap+Sp+SV H+FrP+KrF+V Ledelse
Ap Sp SV H FrP KrF V
Nordmøre 37,9% 11,5% 2,2% 17,6% 17,3% 4,2% 6,5% 2,9% 51,5% 45,6% +5,9
Romsdal 21,4% 9,2% 3,2% 29,4% 19,1% 8,7% 5,7% 3,4% 33,8% 62,8% +29,0
Sunnmøre 21,0% 6,3% 2,3% 28,8% 21,7% 11,2% 5,1% 3,7% 29,6% 66,8% +37,2
Fjordane 23,5% 19,9% 3,4% 20,7% 11,7% 9,3% 7,8% 3,7% 46,9% 49,5% +2,6
Sogn 36,5% 21,9% 3,4% 15,9% 9,1% 5,8% 3,7% 3,6% 61,8% 34,6% +27,2
Voss 28,6% 16,8% 5,2% 20,7% 10,4% 6,2% 7,2% 4,9% 50,5% 44,5% +6,0
Nordhordland 23,5% 8,4% 3,0% 27,4% 16,7% 12,7% 3,9% 4,9% 34,9% 60,2% +25,3
Bergen 25,6% 2,0% 6,4% 33,6% 13,2% 5,7% 6,9% 6,6% 34,0% 59,3% +25,3
Midthordland 22,6% 3,2% 2,9% 33,9% 20,3% 8,3% 4,3% 4,5% 28,6% 66,8% +38,2
Sunnhordland 24,1% 7,1% 3,0% 25,8% 17,8% 13,2% 3,9% 5,2% 34,2% 60,7% +26,5
Hardanger 27,3% 14,3% 3,6% 21,9% 13,3% 7,3% 6,7% 5,7% 45,3% 49,2% +3,9
Haugalandet 23,6% 4,6% 2,3% 29,1% 21,3% 10,5% 3,5% 5,0% 30,5% 64,3% +33,8
Ryfylke 22,0% 12,4% 3,2% 22,7% 15,9% 16,0% 3,5% 4,2% 37,7% 58,0% +20,3
Jæren 22,4% 4,3% 3,7% 31,7% 18,2% 9,8% 5,1% 4,8% 30,4% 64,7% +34,3
Dalane 22,4% 9,4% 1,9% 25,4% 19,2% 13,8% 3,3% 4,5% 33,7% 61,8% +28,1

Hilsen Erik d.y. 10. sep. 2023 kl. 18:32 (CEST)Svar[svar]