Dødsattest

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

En dødsattest skal utfylles av lege etterat døden er inntrådt. Dersom det skal utføres obduksjon, er det den legen/patolog som utfører obduksjonen som skriver dødsattesten.

Attesten inneholder opplysning om navn, kjønn, adresse, fødselsdato, ekteskaplig status, yrke, dødsdato, dødsted, navn på lege som har behandlet pas. under siste sykdom, dødsårsak, andre diagnoser, inngrep før døden og opplysning om døden var forventet eller plutselig/uventet.

Det er anledning til spesielt å underskrive på at det ikke er grunn til å anta at døden er voldt ved straffbar handling, som er nødvendig å erklære ved kremasjon eller om liket skal føres ut av riket.

En kopi av dødsattesten kan benyttes som "Melding om unaturlig dødsfall" til lokale politi. Slik melding gies vanligvis per telefon fra legen til politiet ved de fleste uventede dødsfall.

Attesten sendes lokal lensmann for utstedelse av skifteattest/uskifteattest, registrering i folkeregister, melding til sognepresten og videresending til den offentlige lege (kommunelege 1, kommuneoverlege eller stadsfysikus) for føring i kommunens dødsprotokoll og til dødsårsakregisteret. Dødsattesten sendes fra den offentlige lege til Statistisk sentralbyrå. Melding om dødsfall sendes også til NAV trygd, Statens kartverk, Statens lånekasse for utdanning, Pensjonskasser/forsikringsselskaper og til firmaer som driver med telefonsalg og annen annonsering slik at den døde kan fjernes fra deres registre.