Cimetière du Père Lachaise

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
For metrostasjonen med samme navn: Père Lachaise (Paris Metro)
En av inngangene til kirkegården

Cimetière du Père Lachaise (offisielt: Cimetière de l'Est, «Østre gravlund») er den største kirkegården i Paris. Den er kanskje en av verdens mest kjente og besøkte kirkegårder og har utviklet seg til en av Paris' mest populære turistattraksjoner.

Historikk[rediger | rediger kilde]

Kirkegården har navn etter Ludvig XIVs skriftefar, jesuittpater François de la Chaise (1624–1709), som bodde i et hus omtrent der dagens gravkapell ligger. Da det ble kjøpt av byen i 1804 var området 48 hektar stort, men senere utvidet.

Selve kirkegården ble etablert av Napoléon Bonaparte. Av helsegrunner var kirkegårder fra 1786 ikke lenger tillatt inne i byen, og med årene ble det opprettet flere kirkegårder utenfor bygrensene.

Da kirkegården ble tatt i bruk syntes Paris' innbyggere at den lå alt for langt unna, og få begravelser fant sted der. Kirkegårdens forvaltere gjennomførte derfor en storstilt reklamekampanje og overførte kistene med La Fontaine og Molière til Père Lachaise under mye ståhei. Noen år senere ble også Peter Abelard og Héloïse flyttet til kirkegården på samme måte.

Kort tid etter var over 33 000 begravd på kirkegården. I dag er tallet over 1000 000, og mange flere i columbariet, der restene etter de kremerte oppbevares.

Graver på Père Lachaise[rediger | rediger kilde]

Mange kjente personer ligger begravet på kirkegården, blant andre:

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]