Hopp til innhold

Calea Ferată din Moldova

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Calea Ferată din Moldova
Org.formStatlig selskap
BransjeJernbanetransport
Etablert1991
Eier(e)Moldova
Eierandel i
14 oppføringer
Bălți-Slobozia railway station
Bendery-3 railway station
Chișinău railway station
Cobîlea (stație c.f.), Șoldănești
Rogojeni (stație c.f.), Șoldănești
Novosavițcaia (stație c.f.)
Basarabeasca railway station
Ocnița railway station
Ungheni railway station
Culma railway station
Drochia railway station
Dondușeni railway station
Medveja railway station
Revaca railway station
HovedkontorChișinău
LandMoldova
Produkt(er)jernbanetransport
Antall ansatte 12 000
Nettstedwww.railway.md
Et dieseltog mellom Chișinău og Comrat

Calea Ferată din Moldova (CFM) (rumensk for «Moldovas statsbaner») er den eneste jernbaneoperatøren i Moldova som er ansvarlig for gods- og passasjertransport. Selskapet er statseid, og har også ansvar for vedlikehold av landets jernbanenettverk. Hovedstaden Chișinău er hovedsete for CFM. CFM er etterfølgeren til MZhD, som var en underavdeling tilhørende Sovjetunionens statsbaner. Den samlede lengden på jernbanenettet som opereres av CFM per 2009 er 1 232 km, hvorav 1 218 km er bredspor (1 520 mm) og 14 km er normalspor (1 435 mm). Hele nettverket er enkeltsporet og ikke elektrifisert. Moldovas jernbanenett grenser mot det rumenske jernbanenettet i vest, og her er det sporbrudd (1 520 mm / 1 435 mm). I øst grenser det mot det ukrainske jernbanenettverket.

Historie[rediger | rediger kilde]

På perrongen på Chișinău stasjon

I 1844 hadde generalguvernør av Novorossija og Bessarabia grev Mikhail Vorontsov utviklet en jernbane som forbandt Odessa og landsbyen Parcani ved Dnestr. Odessa-Kiev jernbaneselskap foreslo å forbinde Odessa og Kiev med en sidelinje til Parcani via Tiraspol. Ifølge resolusjonen til Nikolaj I skulle utbyggingen finansieres av offentlige midler.

I 1871 ble en bro over Dnestr bygget. 28. august 1871 ble jernbanen som forbandt Tiraspol og Chișinău offisielt åpnet. Denne datoen er kjent som dagen for etableringen av Moldovas Statsbaner. Banen som forbinder Bessarabia til Svartehavet og jernbanenettverket til Ukraina og Russland, ble grunnlaget for videre utvikling.

I 1875 ble banen mellom Chișinău, Cornești og Ungheni åpnet, og en forbindelse til Romania hadde nå blitt opprettet.

Rullende materiell[rediger | rediger kilde]

Størsteparten av CFMs rullende materiell har blitt produsert i det tidligere Sovjetunionen og andre land i den sovjetiske blokken. Den mest utbredte typen av lokomotiv er det sovjet-bygde 3TE10M (trippelenhet, men noen brukes kun en eller to enheter). Disse lokomotivene passet Moldova utmerket på grunn av bratte helninger på enkelte steder av jernbanenettverket (spesielt i regioner med kupert terreng), hvor ekstra trekkraft var nødvendig for å trekke tunge godstog. Andre mye brukte lokomotivmodeller er M62 («Masjka») og 2TE10L. Noen ganger brukes tsjekkisk-bygde ChME3 skiftelokomotiver som trekkraft på lokaltog. Den eneste typen diesel-togsett (DMU) som brukes av CFM er D1, produsert av ungarske Ganz-MÁVAG.

Politisk engasjement[rediger | rediger kilde]

CFMs personell består hovedsakelig av russisktalende, russisk er det språket som blir brukt i jernbanedriften. Bemerkelsesverdig var CFMS konsernsjef Miron Gagauz, som holdt stillingen som transportminister, ettersom han var en av få regjeringsmedlemmer som ikke kunne snakke Moldovas offisielle språk. Tradisjonelt har CFM hatt gode forbindelser til Moldovas kommunistparti. I 2009 signerte selskapets ansatte et brev hvor de fordømte opposisjonsgruppens protester etter parlamentsvalget. De beskrev hendelsen som «et forsøk på å bringe kaos i landet og ødelegge alt det positive som hadde blitt bygd av dagens regjering», hevdet at «valget ble utført i samsvar med internasjonale normer og nasjonal lov om valg» og at «kommunistenes seier er en logisk følge av partiets åtte år lange opphold i makt», uttrykte «full støtte til den folkevalgte makten» og gikk for at «de ansvarlige måtte straffes».

Jernbaneforbindelser til naboland[rediger | rediger kilde]

Mellom Moldova og Romania er det sporbrudd ettersom Romania bruker normalspor. Den viktigste kryssingen (inkludert boggibytte) er Ungheni-Iași, og to andre krysningspunkter er Cantemir-Falciu og Giurgiulești-Galați. Internasjonale passasjertog kjører til București, Kiev, Minsk, St. Petersburg og Moskva.

Moldova har jernbaneforbindelser til følgende land:

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Autoritetsdata