Hopp til innhold

Jernbane i Albania

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Et dieselelektrisk lokomotiv trekker et HSH-tog mellom Tirana og Durrës (2005).
Albanias høyeste og lengste jernbanebro, sør for Librazhd (2007).

Jernbanen i Albania administreres av det nasjonale jernbaneselskapet Hekurudha Shqiptare (HSH), som betyr Albanias jernbane. Selskapet opererer et jernbanenettverk med normalspor, og alle tog trekkes av tsjekkisk-bygde ČKD dieselelektriske lokomotiver. Jernbanenettverket er ungt, og det var Enver Hoxha som etter krigens slutt i 1945 tok initiativet til å bygge en jernbane.

Albanias første normalsporede jernbanestrekning ble bygd først i 1947, selv om noen smalsporstrekninger fantes fra før. Det er en internasjonal forbindelse med Montenegro som bare har vært brukt til godstrafikk, men denne linjen (fra Shkodër til Podgorica) ble brutt i 1997, før den til slutt ble restaurert i 2002.

HSH har i dag følgende jernbanelinjer som brukes til passasjertransport:

Skinnene på linjen Milot–Rubik–Rrëshen har blitt delvis fjernet for å reparere linjen som går til Montenegro. Det finnes også flere linjer som kun er beregnet for godstrafikk.

Jernbanenettverket ble promotert i stor grad av det totalitære regimet til Enver Hoxha. I denne perioden ble det forbudt å bruke privat transport, og regimet klarte faktisk å stoppe den private transporten på en effektiv måte. Siden det tidligere regimets sammenbrudd har det vært en betydelig økning i antall bileiere og busstransport. Mens noen av landets veier fortsatt er i svært dårlig forfatning har det vært andre prosjekter (f.eks. bygging av en motorvei mellom Tirana og Durrës) som har tatt mye trafikk fra jernbane.

Landets jernbaneinfrastruktur har behov for betydelige investeringer. Noen togenheter og noe jernbaneutstyr ble skadet under uroen i Albania i 1997. Stort sett alle vognene som brukes nå har blitt kjøpt fra andre europeiske jernbaner, og har en lang historie bak seg. Enkelte av togene er i en forfallen tilstand. Selv om den offisielle fartsgrensen er 80 km/t, viser april 2007-utgaven av Thomas Cooks bok for europeiske rutetabeller at en reise fra Shkodër til Tirana (98 km) tar 3 ½ time.

UIC-landskoden for det albanske jernbanenettet er 41.

Historie[rediger | rediger kilde]

Noen av høydepunktene i den albanske jernbanens historie:

  • November 1947 – Den første jernbanestrekningen (Durrës til Peqin) med normalspor åpner.
  • Juni 1957 – Dieselelektriske lokomotiver introduseres.
  • Juli 1973 – Fullføring av jernbanelinjen mellom Elbasan og Prrenjas, den første albanske linjen gjennom fjellene.
  • September 1986 – Første internasjonale godstransport (til og fra Montenegro, da en del av Jugoslavia).
  • 2000 – HSH slutter å være et helstatlig selskap, men blir et aksjeselskap (skjønt statseid).
  • 2005 – Andre jernbaneselskaper får tillatelse til å bruke nettverket.

Kilde: HSHs nettsider

Jernbaneforbindelser til naboland[rediger | rediger kilde]

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Autoritetsdata