Jernbane i Armenia

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Jernbane i Armenia

Jernbanen i Armenia har vært operert av det nasjonale jernbaneselskapet, Armensk jernbane. Jernbanenettet er 845 km langt, og sporvidden på det elektrifiserte anlegget er 1 520 mm. Det benyttes likestrøm med en spenning på 3 kV.

Nettet har forfalt kontinuerlig siden Sovjetunionens sammenbrudd. Ifølge Verdensbanken, har landets jernbaneanlegg et dramatisk behov for investeringer, inkludert utskifting av rullende materiell, rehabilitering av hovedlinjen mellom Jerevan og grensen til Georgia, fornyelse av det elektriske anlegget og fornyelse av broer. I dag er jernbanen sen og upålitelig, og trafikkvolumet er lavt sammenliknet med europeiske land med tilsvarende nett. I 2004 var godstransporten på totalt 2,6 millioner tonn og antallet passasjerer 0,85 millioner.[1]

Konsesjonsutlysning og -tildeling[rediger | rediger kilde]

I 2007 inviterte regjeringen til anbudskonkurranse om en 30-årig konsesjon til å modernisere og drive jernbanen i Armenia, og forventet å inngå en kontrakt i 2008. Det indiske selskapet RITES og det russiske, stateside jernbaneselskapet (RŽD/RZD) var kvalifiserte, men RITES trakk seg. RZD hadde derfor det eneste tilbudet, og har opprettet datterselskapet Sør-kaukasiske jernbaner (SKJ) for å drive jernbanen i Armenia.[2] Konsesjonsavtalen hadde en ramme på 30 år, med rett til forlengelse for ytterligere 20 år etter de første 20 års drift.[3] Virksomheten startet offisielt 1. juni 2008 og samme dag overtok SKJ 2 000 godsvogner, 58 passasjervogner, 85 lokomotiver og 30 elektriske sporvogner fra det armenske jernbaneselskapet. Alle de 4.300 medarbeiderne fortsatte i sine stillinger.

Forbindelser til naboland[rediger | rediger kilde]

De fleste av disse stengningene har politiske årsaker.[4]

Tidslinje[rediger | rediger kilde]

2009[rediger | rediger kilde]

  • Armenia og Iran blir enige om å se på muligheten for en forbindelse til iranske havner[5]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]