Makedonski Železnici

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Nord-Makedonias jernbanenettverk (2009)

Makedonski Železnici (MŽ) (makedonsk: Македонски Железници, kan oversettes til «Makedonias Statsbaner») er Nord-Makedonias statlige og eneste jernbaneselskap. Det har sitt hovedsete i hovedstaden Skopje, og står for både passasjer- og godstransport. Selskapet driver et normalsporet (1 435 mm) jernbanenettverk på 925 km, hvorav 315 km er elektrifisert ved 25 kV 50 Hz AC. Nord-Makedonias UIC-landskode er 65, som tidligere var eierkoden for det norske privatbaneselskapet Hydro Transport.

Den første normalsporede linjen i området, fra Skopje til Thessaloniki (i dagens Hellas), ble bygget i 1873.

Drift[rediger | rediger kilde]

Landet har et godt utbygd jernbanenettverk. Det er forbindelse til Kosovo via Volkovo i nordvest, til Serbia via Tabanovci i nord og til Hellas via Gevgelija i sørøst og via Kremenica i sørvest. Midtpunktet for togtrafikk i landet er Skopje sentralstasjon.

Innenlandstrafikk[rediger | rediger kilde]

Alle innenlandsruter opereres av MŽ, med forbindelser fra Skopje til Tetovo, Gostivar og Kičevo i vest, til Volkovo i nordvest, til Kumanovo og Tabanovci i nord, til Sveti Nikole, Štip og Kočani i øst, til Veles, Negotino og Gevgelija i sør/sørøst og til Bogomila, Prilep og Bitola i sørvest.

Internasjonal trafikk[rediger | rediger kilde]

Hovedbanen i nord-sør retning fra Niš i Serbia til havnen i Thessaloniki ved Egeerhavet (Paneuropeiske transporkorridor 10), går forbi Kumanovo, Skopje, Zelenikovo, Veles, Negotino, Demir Kapija, Miravci og Gevgelija.

Intercitytog forbinder Kumanovo, Skopje, Zelenikovo, Veles, Negotino (Kavadarci), Demir Kapija, Miravci (Valandovo) og Gevgelija (Bogdanci) med Serbia og Hellas. Traséer til Bulgaria går via Niš i Serbia and via Thessaloniki i Hellas. Intercitytog forbinder også Skopje med Kosovo.

Fremtidige planer[rediger | rediger kilde]

Et prosjekt som går ut på å bygge jernbaneforbindelser som vil knytte allerede eksisterende øst-vest-linjen (Beljakovci, Kumanovo, Skopje, Tetovo, Gostivar og Kicevo) er i planleggingsstadiet.[trenger referanse] Denne vil forbinde Varna ved Svartehavet i Bulgaria med Durras ved Adriaterhavet i Albania (korridor 8).

Jernbaneforbindelser til naboland[rediger | rediger kilde]

Nord-Makedonia har jernbaneforbindelser til følgende land:

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]