Jernbane i Liechtenstein

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Jernbanestasjonen i Schaan-Vaduz
Kart over Liechtenstein som viser jernbanelinjen og de fire stasjonene.

Jernbanen i Liechtenstein består av en bane på kun 9,5 kilometer. Den driftes av det østerrikske jernbaneselskapet ÖBB. Mellom Buchs i kantonen Sankt Gallen i Sveits og Feldkirch i Vorarlberg i Østerrike ligger stasjonene Schaan-Vaduz, Forst Hilti og Nendeln i Liechtenstein og Tisis, Gisingen og Altenstadt i Østerrike. Tisis ligger ved grenseovergangen Schaanwald (Liechtenstein)/Tisis (Østerrike). Banen blir trafikkert av blant annet lokaltog.

Til stasjonen Schaan-Vaduz i Schaan går det korresponderende busser fra hele Liechtenstein, ikke minst fra hovedstaden Vaduz, som ligger cirka 3 kilometer sør for Schaan. (bildet)

Jernbanen ble bygget på slutten av 1800-tallet da Liechtenstein var i union med Østerrike-Ungarn angående tollsatser, frimerker, valuta og så videre. Østerrikerne bygde således fyrstedømmets eneste jernbane. Etter første verdenskrig da Østerrike hadde havnet i en kaotisk situasjon valgte Liechtenstein å knytte seg til Sveits i stedet og brøt derfor det meste av sin politiske tilknytning med Østerrike. Som en konsekvens måtte man derfor vise pass ved alle tollstasjoner mellom Østerrike og Liechtenstein i stedet for mellom Liechtenstein og Sveits. Jernbanen mellom Schaan i Liechtenstein og Feldkirch i Østerrike er et av de gjenværende minnene om unionen mellom fyrstedømmet og Østerrike.

jernbanestubbDenne jernbanerelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.