Jernbane i Liechtenstein

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Jernbanestasjonen i Schaan-Vaduz
Kart over Liechtenstein som viser jernbanelinjen og de fire stasjonene.

Jernbanen i Liechtenstein består av en bane på kun 9,5 kilometer. Den driftes av det østerrikske jernbaneselskapet ÖBB. Mellom Buchs i kantonen Sankt Gallen i Sveits og Feldkirch i Vorarlberg i Østerrike ligger stasjonene Schaan-Vaduz, Forst Hilti og Nendeln i Liechtenstein og Tisis, Gisingen og Altenstadt i Østerrike. Tisis ligger ved grenseovergangen Schaanwald (Liechtenstein)/Tisis (Østerrike). Banen blir trafikkert av blant annet lokaltog.

Til stasjonen Schaan-Vaduz i Schaan går det korresponderende busser fra hele Liechtenstein, ikke minst fra hovedstaden Vaduz, som ligger cirka 3 kilometer sør for Schaan. (bildet)

Jernbanen ble bygget på slutten av 1800-tallet da Liechtenstein var i union med Østerrike-Ungarn angående tollsatser, frimerker, valuta og så videre. Østerrikerne bygde således fyrstedømmets eneste jernbane. Etter første verdenskrig da Østerrike hadde havnet i en kaotisk situasjon valgte Liechtenstein å knytte seg til Sveits i stedet og brøt derfor det meste av sin politiske tilknytning med Østerrike. Som en konsekvens måtte man derfor vise pass ved alle tollstasjoner mellom Østerrike og Liechtenstein istedet for mellom Liechtenstein og Sveits. Jernbanen mellom Schaan i Liechtenstein og Feldkirch i Østerrike er et av de gjenværende minnene om unionen mellom fyrstedømmet og Østerrike.


jernbanestubbDenne jernbanerelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.