Jernbane i Spania

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Jernbanelinjer i Spania 2012

Spanias jernbanenett hadde per 31. desember 2008 en lengde på 13 383 km.[1] Det administreres av den statlige jernbaneforvaltningen Administrador de Infraestructuras Ferroviarias, vanligvis forkortet ADIF. I tillegg til dette finnes det mer enn 2 000 km smalsporet jernbane. På 1950-tallet hadde jernbanenettet sitt største omfang med litt over 18 000 km (inkludert smalsporbanene). All persontrafikk på bred (iberisk) sporvidde og normalspor drives av det nasjonale togselskapet RENFE.

Organisasjon[rediger | rediger kilde]

I Spania er det to statlige jernbaneadministrasjoner. ADIF er ansvarlig for jernbanenett med normal og bred sporvidde mens FEVE er ansvarlig for smalsporede jernbaner, disse to tilsvarer tilsammen Jernbaneverket i Norge. Den juridiske administrasjonen håndteres av det spanske jernbanedirektoratet Dirección Generelle de Ferrocarriles som er underlagt det utviklingsdepartementet Ministerio de Fomento. Direktoratet er ansvarlig for utvikling av regelverk, setter standarder og deler ut lisenser til operatører. Ministerio de Fomento er også ansvarlig for Spanias langfristige strategiske jernbaneinvesteringer. Frem til Spania deregulerer det innenlandske markedet i 2017 er RENFE eneste operatør av persontransport. Godstrafikken er allerede deregulert og administreres av en rekke konkurrerende operatører.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

jernbaneDenne jernbane- og Spaniarelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull. Du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide eller endre den.