CDU/CSU

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
CDU/CSU
Logo of the CDU CSU.svg
LandTyskland
Grunnlagt1949
Ideologikristendemokrati
Politisk posisjonSentrum–høyre
EuropaparlamentetDet europeiske folkeparti
Farger     Blått
Nettstedhttps://www.cducsu.de
Representanter:
Forbundsdagen
197 / 736
(2021)
Forbundsrådet
28 / 69
(når?)
State Parliaments
556 / 1 884
(når?)
European Parliament
29 / 96
(2021)
Heads of State Governments
6 / 16
(når?)
Møterom for CDU/CSU-fraksjonen i Riksdagsbygningen

CDU/CSU er en bokstavkombinasjon i tysk partipolitikk for de to samarbeidende konservative søsterpartiene Christlich Demokratische Union (CDU) og Christlich-Soziale Union (CSU). I dagligtale kalles de også for «Unionspartiene», eller bare Die Union, altså «Unionen».

Samarbeidet mellom de to partiene tar utgangspunkt i en fast rollefordeling der CDU omfatter 15 av Tysklands 16 delstater, mens CSU er et delstatsparti der virksomheten fra delstatsplan og nedover til kommunalt plan er begrenset til delstaten Bayern.

Dette innebærer for det første at samarbeidet rent praktisk kommer til uttrykk ved at de to partiene utfyller hverandre geografisk, slik at de aldri stiller til valg mot hverandre. Dernest har de på det nasjonale plan en avtale om fraksjonsfellesskap i det nasjonale parlamentet, Forbundsdagen og stiller med en felles kandidat til embetet som forbundskansler (regjeringssjef) ved de nasjonale parlamentsvalgene.

CDU/CSU gjorde sitt beste valg i 1957 med 50,2 % av stemmene. Slagordet Keine Experimente som da ble brukt er et av de mest kjente tyske valgkampslagord.

CSUs selvbevissthet - maktgrunnlaget i Bayern[rediger | rediger kilde]

Samarbeidet har likevel ikke alltid fungert helt knirkefritt. Så langt fra å avfinne seg med noen «lillebror»-rolle i forhold til CDU, har CSU og dets ledere tradisjon for å opptre på en meget selvbevisst måte i sitt forhold til det større søsterpartiet. En alminnelig oppfatning blant politiske observatører er at dette kan ha sammenheng med at både CSU som parti og Bayern som delstat, både i egne og delvis i andres øyne, har en større politisk og økonomisk suksesshistorie å vise til enn CDU og det øvrige Tyskland.

Fristaten Bayern, som er den klart største delstaten i areal, og nest størst i folketall etter Nordrhein-Westfalen, har utviklet seg til den mest velstående i Tyskland, sammen med nabo-delstaten Baden-Württemberg. Samtidig har CSU, i enda større grad enn CDU på det nasjonale plan, fullstendig dominert delstatspolitikken i Bayern siden 2. verdenskrig. Helt siden delstatsvalget i 1946, med unntak av en 3-års periode fra 1954 til 1957, har CSU kontinuerlig vært regjeringspartiet i Bayern. Allerede ved første forsøk i 1946 oppnådde CSU absolutt flertall, og fulgte senere opp med å holde denne posisjonen i en sammenhengende periode fra 1962 og helt fram til 2008. Ved delstatsvalget i Bayern 28. september 2008 måtte CSU for første gang på 46 år nøye seg med mindre enn halvparten av setene i landdagen (delstatsparlamentet), idet partiet fikk vel 43 % av stemmene.

Kanslerkandidater fra CSU[rediger | rediger kilde]

Ved to anledninger lyktes CSU i å få igjennom sin kandidat som felles kanslerkandidat for CDU/CSU foran valget til Forbundsdagen, med henholdsvis Franz Josef Strauss i 1980, og Edmund Stoiber i 2002. De interne konkurrentene fra CDU ved de to anledningene var henholdsvis Helmut Kohl og Angela Merkel. Men ved selve valgene tapte så både Strauss og Stoiber mot SPD og dets kandidat, som var henholdsvis Helmut Schmidt og Gerhard Schröder.

Ledere for CDU/CSU-fraksjonen i Forbundsdagen[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]