Josef Müller (Bayern)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Müller og Hermann Lüdemann (t.v.) under Rittersturzkonferansen

Josef Müller (født 27. mars 1898 i Steinwiesen (Oberfranken); død 12. september 1979 i München; kalt Ochsensepp (Oksejosef)) var medlem av Riksdagen under Weimarrepublikken for Bayerische Volkspartei og fra 1945 den første leder av CSU.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Müller var bondesønn, katolikk og utdannet som jurist.

Under nasjonalsosialismen[rediger | rediger kilde]

Han praktiserte fra 1927 som advokat i München og forsvarte opposisjonelle under det nasjonalsosialistiske regimet. Som tysk motstandsmann mot nasjonalsosialismen hadde han kontakt med Wilhelm Canaris, Hans von Dohnanyi og general Hans Oster. Under en rekke reiser til Roma formidlet han kontakt fra den tyske motstandsbevegelsen via den tyskfødte og nazikritiske pave Pius XII, til Lord Halifax.

Josef Müller ble arrestert i 1943 og kom etterhvert til Buchenwald, Flossenbürg konsentrasjonsleir og Dachau. Derfra ble han transportert til ulike leire i Østerrike inntil han ble befridd av USA's femte armé 5. mai 1945. Han vendte tilbake til Tyskland 18. juni 1945.

Etterkrigstiden[rediger | rediger kilde]

Sommeren 1945 deltok han sammen med Adam Stegerwald i stiftelsen av CSU og tilhørte partiets liberale fløy. Müller var fra 1946 til 1949 leder av CSU, medlem av den forfatningsgivende delstatsforsamlingen i Bayern, medlem av Den bayerske landdagen til 1962, bayersk justisminister fra 1947 til 1952, og fra 1947 til 1950 stedfortredende ministerpresident i Bayern. Han deltok under Rittersturzkonferansen om drøftelsene av den nye tyske grunnloven, Grundgesetz. Müller måtte gå av som justisminister som følge av en økonomisk skandale. Han erkjente å ha mottatt DM 20 000 fra en jødisk organisasjon, men kunne ikke redegjøre for bruken av pengene.

Josef Müller mottok i 1959 Den bayerske fortjenstorden.

Tilnavnet Ochsensepp (Oksejosef) hadde Müller fra skoleferiene da han arbeidet som kusk på oksekjerrer. Sepp er en folkelig, tysk omskrivning av Josef.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Commons-logo.svg Commons: Kategori:Josef Müller – bilder, video eller lyd