Christlich-Demokratische Union Deutschlands (DDR)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
StubbDenne artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull. Du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide eller endre den.
Det østtyske CDUs partiflagg

Christlich-Demokratische Union Deutschlands (CDU) var et blokkparti i DDR. I 1990 ble partiet slått sammen med det vesttyske CDU, Christlich Demokratische Union Deutschlands.

I DDR-tiden hadde DDR-CDU liten mulighet til å føre noen annen politikk enn det statsbærende kommunistpartiet SED. Som blokkparti var det representert i DDRs forskjellige statsorganer, men SED bestemte hvem som kunne nomineres, og valgene i landet var ikke demokratiske. All virkelig makt lå hos kommunistpartiet. DDR tillot blokkpartier for å gi et skinn av flerpartisystem. I praksis var det sterkeste uttrykket for opposisjon da flere CDU-representanter i Folkekammeret stemte mot å liberalisere abortlovgivningen.

Først på senhøsten 1989 forlot blokkpartiene den SED-ledede «demokratiske blokken» og ble virkelige opposisjonspartier. Etter kommunistregimets sammenbrudd fikk DDR-CDU massiv valgkampstøtte av det vesttyske CDU og vant det første og siste frie valget i DDR, i mars 1990, overlegent. Valgalliansen Allianz für Deutschland, der CDU var det dominerende partiet, overtok regjeringsmakten i DDR sammen med sosialdemokrater og liberale, med CDUs Lothar de Maizière som statsminister. De startet da prosessen som ledet til Tysklands gjenforening samme år.