Christlich-Demokratische Union Deutschlands (DDR)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Christlich-Demokratische Union Deutschlands
CDU DDR logo transparent.png
Stiftet26. juni 1945
LandØst-Tyskland
HovedkontorØst-Berlin
StyrelederGerald Götting (1966; 1989)
IdeologiKristendemokrati, Kristelig sosialisme
Medlemmer140 000 (1987)
Flagg
Flagge der CDU (Ost).svg
Opphørt3. okt. 1990
Erstattet avChristlich Demokratische Union (3. oktober 1990)

Det østtyske CDUs partiflagg

Christlich-Demokratische Union Deutschlands (CDU) var et blokkparti i DDR. I 1990 ble partiet slått sammen med det vesttyske CDU, Christlich Demokratische Union Deutschlands.

I DDR-tiden hadde DDR-CDU liten mulighet til å føre noen annen politikk enn det statsbærende kommunistpartiet SED. Som blokkparti var det representert i DDRs forskjellige statsorganer, men SED bestemte hvem som kunne nomineres, og valgene i landet var ikke demokratiske. All virkelig makt lå hos kommunistpartiet. DDR tillot blokkpartier for å gi et skinn av flerpartisystem. I praksis var det sterkeste uttrykket for opposisjon da flere CDU-representanter i Folkekammeret stemte mot å liberalisere abortlovgivningen.

Først på senhøsten 1989 forlot blokkpartiene den SED-ledede «demokratiske blokken» og ble virkelige opposisjonspartier. Etter kommunistregimets sammenbrudd fikk DDR-CDU massiv valgkampstøtte av det vesttyske CDU og vant det første og siste frie valget i DDR, i mars 1990, overlegent. Valgalliansen Allianz für Deutschland, der CDU var det dominerende partiet, overtok regjeringsmakten i DDR sammen med sosialdemokrater og liberale, med CDUs Lothar de Maizière som statsminister. De startet da prosessen som ledet til Tysklands gjenforening samme år.


Wiki letter w.svgDenne artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull. Du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.