Hopp til innhold

Tornedalen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Tornedalen
LandSveriges flagg Sverige
Kart
Tornedalen
67°03′29″N 23°40′34″Ø

Tornedalen, ved Övertorneå

Tornedalen (finsk: Tornionlaakso) er navnet på det geografiske området der Torneälven har sitt utløp. De fleste oppfatter dog den svenske termen Tornedalen som en videre kulturterm på den svenske siden av grenseelven.

En kulturdefinisjon av Tornedalen inkluderer de svenske, finske og samisktalende kommunene Gällivare, Kiruna, Pajala, Övertorneå og Haparanda. Siden 2000 er dette området også et territorium for områdets offisielle minoritetsspråk finsk, meänkieli og delvis samisk. Samisk er offisielt språk i Kiruna og Gällivare kommuner. I kulturområdet Tornedalen tales, i tillegg til svensk, således også finsk, meänkieli og samisk. Hvert individ har rett til å kreve offentlig service på ett av disse språkene. Innenfor eldreomsorg og barneomsorg kan man kreve service og samtalespråk på et av disse tre minoritetsspråkene.

Meänkieli og svensk brukes som språk i den svenske delen av Tornedalen. I den finske delen av Tornedalen brukes også meänkieli, men der anses det være en dialekt av finsk.

Tornedalrådet / Tornionlaakson neuvosto

[rediger | rediger kilde]

Medlemmer

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]