Olav Randen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Olav Randen
Født25. apr. 1948Rediger på Wikidata (73 år)
ÅlRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Journalist, skribentRediger på Wikidata
Nasjonalitet NorgeRediger på Wikidata

Olav Randen (født 25. april 1948 i Ål i Hallingdal) er en norsk skribent, forfatter, forlegger, geitebonde og samfunnsdebattant.

Randen er utdannet sosiolog med etnologi og folkeminnevitenskap i fagkretsen. Han ble mag.art. ved Universitetet i Oslo (1972). Siden har han blant annet arbeidet som forskingsstipendiat, vikarlærer og journalist. Fra 1982 har han vært småbruker, og drevet med geit og sau på Ellingsgard i Ål.

I 1997 opprettet han Boksmia forlag, med kontor og boklager i låven på egen gård, – ifølge egenomtalen «Nord-Europas høgastliggjande forlag (850 moh)». Fram til 2007 hadde forlaget gitt ut i alt 23 bøker, hvorav 16 på nynorsk.

Selv har Randen skrevet bøker om språk, golf, bureising og landbruk. Med boka Farvel til språkmangfaldet (1997) var han den første som på norsk ga en bred oversikt over språksituasjonen i hele Europa.

Randen var i sin ungdom med i ml-bevegelsen, og medlem av AKP(m-l) frem til 1982.[1] Han var leder i Noregs Mållag i perioden 1994–1997. Han er far til NRK-journalist Astrid Randen.

Bibliografi[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Ottar Grepstad: Viljen til språk. Ei nynorsk kulturhistorie. (2006)

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]