Whitehall

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Whitehall
Horse Guards, 2004
Basisdata
NavnWhitehall
LandEngland
BydelCity of Westminster
KommuneLondon
NavnebakgrunnPalace of Whitehall
TilstøtendeA3212

Kart
Whitehall
51°30′15″N 0°07′35″V

Krigsminnesmerket Kenotafen på Whitehall

Whitehall er en gate i City of Westminster i London i England. Den går fra Trafalgar Square og to tredjedeler av veien til Westminsterpalasset; resten av gaten dit heter Parliament Street.

Navnet kommer fra Whitehallpalasset som lå i området, og som brant ned i 1698. Gaten var opprinnelig en bred vei foran palasset, mens Parliament Street var en liten sidevei. Etter at palasset brant ble Parliament Street gjort bredere, slik at det ble et sammenhengende gateløp. Den eneste delen som står igjen av palasset er Banqueting House fra 1622, tegnet av Inigo Jones. Kong Karl I ble henrettet på et skafott som var reist utenfor bygningen, som han gikk ut på fra et vindu i andre etasje. Henrettelsen blir minnet på stedet hvert år av rojalister.

Whitehall er det administrative sentrum for den britiske regjeringen, og navnet brukes ofte synonymt med regjeringen eller departementene. I Downing Street, som er en sidegate til Whitehall, ligger statsministerens og finansministerens offisielle boliger. Forsvarsdepartementets bygning er en av de største og mest fremtredende.

Kenotafen er Storbritannias fremste krigsminnesmerke. Den ble reist midt i gaten etter første verdenskrig, men er et minnesmerke for alle kriger hvor britiske liv har gått tapt.

Metropolitan Police Service, Londons politistyrke, har sitt kallenavn «Scotland Yard» etter Great Scotland Yard, som ligger opp mot Whitehall.

Geografi og navnet[rediger | rediger kilde]

Navnet Whitehall har vært benyttet på flere bygninger i Tudortiden.[1] Det refererte enten til en bygning gjort i lys stein, eller som en generelt betegnelse for alle bygningene. Det omfattet blant annet det kongelige Whitehallpalasset som deretter ga navn til gaten.[2]

Gaten er 0,64 km lang og går gjennom City of Westminster. Den er en del av A3212, en hovedvei i sentrale London som fører mot Chelsea via Palace of Westminster og broen Vauxhall Bridge. De nærmeste undergrunnstasjonene er Charing Cross undergrunnsstasjon i den nordlige enden og Westminster i sør. Tallrike bussruter strekker seg forbi Whitehall, inkludert 12, 24, 53, 88, 159 og 453.[3]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Weinreb et al. (2008), s. 1019.
  2. ^ Weinreb et al. (2008), s. 1020.
  3. ^ «Central London Bus Map» (PDF), Transport for London. Arkivert fra originalen (PDF) den 13. mars 2017.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Brown, Colin (2009): Whitehall: The Street that Shaped a Nation. Simon and Schuster. ISBN 978-1-847-37738-8.
  • Weinreb, Ben; Hibbert, Christopher; Keay, Julia; Keay, John (2008): The London Encyclopedia. Pan McMillan. ISBN 978-1-4050-4924-5.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]