Whitehall

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Krigsminnesmerket Kenotafen på Whitehall

Whitehall er en gate i City of Westminster i London i England. Den går fra Trafalgar Square og to tredjedeler av veien til Westminsterpalasset; resten av gaten dit heter Parliament Street.

Navnet kommer fra Whitehallpalasset som lå i området, og som brant ned i 1698. Gaten var opprinnelig en bred vei foran palasset, mens Parliament Street var en liten sidevei. Etter at palasset brant ble Parliament Street gjort bredere, slik at det ble et sammenhengende gateløp. Den eneste delen som står igjen av palasset er Banqueting House fra 1622, tegnet av Inigo Jones. Kong Karl I ble henrettet på et skafott som var reist utenfor bygningen, som han gikk ut på fra et vindu i andre etasje. Henrettelsen blir minnet på stedet hvert år av rojalister. Whitehall er det administrative sentrum for den britiske regjeringen, og navnet brukes ofte synonymt med regjeringen eller departementene. I Downing Street, som er en sidegate til Whitehall, ligger statsministerens og finansministerens offisielle boliger. Forsvarsdepartementets bygning er en av de største og mest fremtredende.

Kenotafen er Storbritannias fremste krigsminnesmerke. Den ble reist midt i gaten etter første verdenskrig, men er et minnesmerke for alle kriger hvor britiske liv har gått tapt.

Metropolitan Police Service, Londons politistyrke, har sitt kallenavn «Scotland Yard» etter Great Scotland Yard, som ligger opp mot Whitehall.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]