DAF Trucks

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra DAF (bilmerke))
Hopp til: navigasjon, søk
DAF Trucks
DAF Trucks
Org.formnaamloze vennootschap
Etablert1. april 1928
HovedkontorEindhoven
Bransjebilindustri
Produkt(er)Lastebiler
Grunnlegger(e)Hub van Doorne
Nettsidehttp://daf.com
DAF 46

DAF Trucks, tidligere Van Doorne's Automobielfabriek, er en nederlandsk lastebilprodusent og er i dag en del av amerikanske Paccar. Selskapet startet som en produsent av vogner og tilhengere i Eindhoven i 1928, og begynte i 1949 å produsere lastebiler og etter hvert busschassier. Man produserte også i en periode personbiler, den første lansert i 1958 på en bilmesse i Amsterdam. Personbildivisjonen ble solgt til Volvo i 1975, og bussdivisjonen til United Bus i 1990.

DAF sine personbiler var mest kjent for automatgiret Variomatic. Dr. Hub van Doorne sto for designet av dette systemet basert på reimer og hjul, som ga bilen et trinnløst antall gir.

DAF personbil ble i 1975 solgt til Volvo og den samme modellen ble i noen år produsert under navnet Volvo 66. I 1978 lansert Volvo 343 og 345 serien som ble produsert ved den gamle DAF fabrikken. I dag er det Volvo S40 og V50 som ruller ut av samlebåndet ved fabrikken, som nå eies av Ford. Fortsatt blir Volvo lastebiler produsert i Nederland, men dog ikke som en del av Ford konsernet.

Den norske importøren, DAF Norge, holder til i Råde i Østfold

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

StubbDenne artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull. Du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide eller endre den.