Skåtøy

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Skåtøy
Skåtøy er den største øya i Kragerøskjærgården
Geografi
PlasseringKragerøfjorden
Areal 7,02 km²
Administrasjon
LandNorges flagg Norge
Kommune og fylkeKragerø, Telemark
Demografi
Befolkningca. 250 fastboende
Posisjon
Kart
Skåtøy
58°51′42″N 9°29′36″Ø

Skåtøy, utsikt over Åsvika

Skåtøy er den største øya i Kragerø kommune, og i Telemark. Øya er 7,02 km² stor og består av delvis skogkledte, delvis bebygde knauser med fritidshus og helårsboliger for omkring 250 fastboende.

Øya har vært en egen skolekrets på barneskolenivå fram til i dag med Skåtøy skole med 40-50 elever. På Skåtøy ligger også Skåtøy kirke, en stor trekirke fra 1863. Kragerø Fjordbåtselskap kjører rutebåt og bilferge i skjærgården mellom Skåtøy og Stabbestad, Bærøy, Tåtøy, Jomfruland, Gumøy, Langøy og Kragerø by.

Skåtøy har egen kafé og galleri, og et mangfoldig kulturliv hele året. I tillegg har øya en aktiv velforening, Mellommyra fritidsanlegg, et flerbrukshus og «Lokalet», som tilhører alle lag og foreninger.

Hvert år siden 2000 har Skåtøys innbyggere arrangert Skåtøy Vise- og poesifestival i midten av juli, med bl.a. musikk, lyrikk og konserter.

Skåtøy kommune[rediger | rediger kilde]

Skåtøy ble skilt ut fra Sannidal kommune i 1882 og var egen kommune fram til 1960.[1] Kommunen omfattet i tillegg til selve Skåtøy også andre øyer samt fastlandsområder øst for Kragerø by, til sammen 114 kvadratkilometer.[2] Det er egen gravlund for Skåtøy kommune på Kalstad i Kragerø, ved siden av gravlunden for Kragerø kommune.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]