Skåtøy

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Skåtøy
Skåtøy er den største øya i Kragerøskjærgården
Skåtøy er den største øya i Kragerøskjærgården
Geografi
Plassering Kragerøfjorden
Areal 7,02 km²
Administrasjon
Norge
Norge
Kommune og fylke Kragerø, Telemark
Demografi
Befolkning ca. 250 fastboende
Plassering
Skåtøy, utsikt over Åsvika

Skåtøy er den største øya i Kragerø kommune, og i Telemark. Øya er 7,02 km² stor og består av delvis skogkledte, delvis bebygde knauser med fritidshus og helårsboliger for omkring 250 fastboende.

Skåtøy ble skilt ut fra Sannidal kommune i 1882 og var egen kommune fram til 1960. Øya har vært en egen skolekrets på barneskolenivå fram til i dag med Skåtøy skole med 40-50 elever. På Skåtøy ligger også Skåtøy kirke, en stor trekirke fra 1863. Kragerø Fjordbåtselskap kjører rutebåt og bilferge i skjærgården mellom Skåtøy og Stabbestad, Bærøy, Tåtøy, Jomfruland, Gumøy, Langøy og Kragerø by.

Skåtøy har egen kafé og galleri, og et mangfoldig kulturliv hele året. I tillegg har øya en aktiv velforening, Mellommyra fritidsanlegg, et flerbrukshus og «Lokalet», som tilhører alle lag og foreninger.

Hvert år siden 2000 har Skåtøys innbyggere arrangert Skåtøy Vise- og poesifestival i midten av juli, med bl.a. musikk, lyrikk og konserter.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Utarbeidet av en komité, Sannidal og Skåtøy: Gårds- og slektshistorie for Skåtøy, Naper, Kragerø, 1950 (Ebok fra bokhylla.no)
  • Kragerø skolestyre, Skole-glimt : trekk fra grunnskolens historie i Sannidal-Kragerø-Skåtøy : 1739-1989 : fra tavle og griffel - til edb og data, Kragerø 1989, (Ebok fra bokhylla.no)
  • Larsen, Sigbjørn, Mellom holmer og skjær, Østre Øydistriks Vel, Kragerø 1993, ISBN 82-992934-0-5 (Ebok fra bokhylla.no)

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]