Stavanger amt

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Stavanger amt på et kart fra 1785.

Stavanger amt var en administrativ enhet (amt) i Norge 16621918, som i geografisk utbredelse tilsvarer dagens Rogaland fylke. Det var underamt til Christiansand stiftamt til utpå 1800-tallet, da det ble eget stiftamt.

Ved innføringen av amt i Danmark-Norge i 1662 ble Stavanger utpekt til ett av fire stiftamt i Norge, ved siden av Akershus, Bergenhus og Trondhjems. Administrasjonen lå i Stavanger og var hovedamt også for Agdesiden og Bratsbergs amt. Stavanger forble ikke stiftamt lenge, ettersom stattholder Ulrik Frederik Gyldenløve allerede i 1670 foreslo at Christiansand skulle være stiftstad. I 1680 ble amtmannen i Stavanger, baron Ludvig Holgersen Rosenkrantz, utnevnt som ny stiftamtmann, og i 1682 ble endelig bestemt at Stavanger stift heretter skulle hete Christiansand stift, og at både stiftamtmannen og biskopen skulle bo i denne byen.

Sammen med Mandals amt, Nedenes amt og Øvre Tellemarkens fogderi utgjorde amtet Christiansand stiftamt.

Skrivemåte[rediger | rediger kilde]

Ved overgangen til fylker i 1919 var den offisielle skrivemåten Stavanger amt, etter at 1907-reformen innførte liten forbokstav på substantiv (Amt -> amt). Før 1907 var således den vanlige skrivemåten Stavanger Amt (Ubunden form: Stavanger). Tidligere, f.eks. i Matrikkelen av 1838 var skrivemåten Stavangers Amt og Pontoppidans kart av 1785 Stavanger Amt.

Gotisk: .

Stavanger amt endret navn til Rogaland den 1. januar 1919.

Fogderier[rediger | rediger kilde]

1785[rediger | rediger kilde]

1890[rediger | rediger kilde]

Se også[rediger | rediger kilde]