Hovin

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Denne artikkelen omhandler sognet Hovin i Tinn, som tidligere også var en egen kommune. For andre steder med samme navn se pekersiden for «Hovin».
Hovin har spredt bebyggelse. Butikken (med skole bak) ligger oppe ved fylkesvei 364.
Hovin brygge ved Tinnsjå var tidligere kommunikasjonssentrum i bygda.

Hovin er et kirkesogn i Tinn og en tidligere kommune i Telemark. Hovin var opprinnelig en del av Tinn, men i 1860 ble kirkesognene Hovin i Tinn og Gransherad i Hjartdal slått sammen slik at det ble etablert en ny kommune med navnet «Gransherad». Sognet Hovin hadde på dette tidspunktet 815 innbyggere. Hovin har hatt en økning i folketallet på åtte prosent i 2008, som er 20 nye innbyggere.

1. januar 1886 ble Gransherad delt i to og Hovin ble en egen kommune med 885 innbyggere. 24. mars 1903 ble en ubebodd del av Tinn ved Kongelig resolusjon overført til Hovin.

1. januar 1964 ble det meste av Hovin slått sammen med Tinn til den nye kommunen Tinn. Denne delen av Hovin hadde ved sammenslåingen 461 innbyggere.

Fra den samme datoen ble Rudsgrenda i Hovin med 21 innbyggere slått sammen med kommunene Heddal og Notodden samt det meste av Gransherad til den nye kommunen Notodden.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]