Gjerpen (Skien)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Gjerpen)
Hopp til navigering Hopp til søk
Gjerpen
Gjerpen kirke 20071014 02.jpg
LandNorge Norge
Grunnlagt1. januar 1838
Opphørt1. januar 1964

Gjerpen
59°13′23″N 9°36′31″Ø

Gjerpen er en bygd og en tidligere kommune i det sørøstlige Telemark, som i dag er en del av Skien kommune i Vestfold og Telemark. Gjerpen har 5 666 innbyggere. De viktigste næringsveiene er jord- og skogbruk. Gjerpendalen med naturreservatet Børsesjø er kjent som et av de mest fruktbare dyrkingsområdene i Norge.

Gjerpen prestegård

Historie[rediger | rediger kilde]

Gjerpen formannskapsdistrikt ble opprettet i 1837 og utgjorde Gjerpen prestegjeld i Bratsberg amt. Kommunen ble i 1964 slått sammen med Solum og Skien til (nye) Skien kommune. Dagens bydel Gjerpen utgjør bare en liten del av tidligere Gjerpen kommune, og blant andre bydeler i Skien som tidligere lå i Gjerpen kommune er Borgestad, Bøle, Gulset og Luksefjell. Den sørligste delen av kommunen, bestående av Breidablikk, Borge og Hovenga ble etter en aksjon fra innbyggerne overflyttet til Porsgrunn kommune i 1968.

Gjerpen har flere vakre helleristningsfelt. Fossum Jernverk fra 1539 er fra 1739 eid av familien Løvenskiold. Løvenskiold-Fossum drev verket til 1867 og eier og driver fremdeles den store skogeiendommen som hørte til jernverket på Fossum i Gjerpen. Løvenskiold-Fossum er en av fylkets største skogeiere.

Gjerpen kirke er en av landets eldste kirker. Den er nevnt første gang rundt år 1150. Vidkun Quisling er begravet på Gjerpen kirkegård.

Kilder[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]