Lårdal (kommune)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Lårdal (tidligere kommune)»)
Lårdal
Tidligere norsk kommune
Lårdal bygdetun i 1958, siden 1999 kjent som Vest-Telemark Museum Eidsborg.
Foto: Halvor Vreim
LandNorges flagg Norge
FylkeTelemark
Avviklet31. des. 1963
Adm. senterLårdal
Kart
Lårdal
59°25′58″N 8°10′21″Ø

Lårdal er en tidligere selvstendig kommune og prestegjeld i Øvre Telemark. Den har røtter i Lårdal prestegjeld som er kjent siden reformasjonstiden. Prestegjeldet fikk status som eget formannskapsdistrikt i 1837 og dette distriktet ble senere betegnet herad og kommune.

Tradisjonelt betegnet navnet Lårdal hele bygda, dvs. prestegjeldet og den senere kommunen. Etterhvert vokste det frem et tettsted også kalt Lårdal som var administrasjonssenter i kommunen. Øvrige tettbebyggelser i kommunen omfattet blant andre Dalen, Eidsborg, Høydalsmo og Øyfjell (fram til 1860).

1. januar 1964 ble Lårdal og Mo slått sammen til den nåværende Tokke kommune. Grensen mellom Mo og Lårdal hadde tidligere fulgt Tokke oppstrøms fra innsjøen Bandaks vestende inntil den møtte kommunegrensen mot Vinje sør for Nesland.[1] I Lårdal kommune lå kirkesognene Lårdal, Høydalsmo og Eidsborg.[2] Dalen, som nå er kommunesentrum i Tokke, ligger akkurat der Tokke løper ut i Bandak, hovedsakelig på nordbredden, og lå således i Lårdal kommune.

Lårdal og nabokommunen Kviteseid er kjerneområdet for den muntlige overleveringen av Draumkvedet.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Kart fra 1962 Arkivert 10. mars 2016 hos Wayback Machine. hos Statkart
  2. ^ O. Bangen, red. (195X). Vegviser for Lårdal og Mo herad. Skien. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]