Boston (England)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Boston
Boston
Kirketårnet "Boston Stump" på St Botolphs kirke i Boston
Land Storbritannia Storbritannia
Konst. land England England
Distrikt: Boston
Admin. grevskap: Lincolnshire
Seremon. grevskap: Lincolnshire
Status By (town)
Befolkning 55 750 (2001)

Boston er en by i grevskapet Lincolnshire i det vestlige England. Den er hovedby i distriktet Boston, og har en befolkning på 55 750 (2001).

Byens navn er en sammentrekning av St. Botolph's Town. Den fikk sitt charter i 1545, og er den første av flere byer med dette navnet.

Et viktig landemerke er sognekirken kjent som The Stump, som har det høyeste tårnet blant Englands sognekirker. Det er synlig flere kilometer unna.

Historie[rediger | rediger kilde]

Den eldste bosetningen man kjenner til ble angivelig opprettet i 654, da en saksisk munk ved navn Botolph grunnla et kloster ved elven Witham. En del historikere betviler dette, og mener at byen har en annen bakgrunn.

Byen nevnes ikke i Domesday Book (1086), men landsbyen Skirbeck er nevnt der. Skirbeck har lenge vært en del av Boston, og navnet eksisterer nå bare som et kirkelig sogn.

I løpet av det 11. og 12. århundre vokste Boston, og i middelalderen ble den en viktig havn for handelen med kontinentet. Det var særlig ull som ble skipet ut, og lokalt sier man ofte at Boston ble «bygget på ull». Andre eksportvarer var salt, korn og bly. I det 15. århundre gikk det nedover med ullhandelen, og industrien flyttet til andre deler av landet. Dermed forsvant også en viktig del av grunnlaget for byens rikdom.

I det 13. og 14. århundre kom munker fra fire ordener til Boston; dominikanere, fransiskanere, karmelitter og augustinere. Deres klostre ble oppløst under Henrik VIII. Spisesalen fra et av dem ble i 1965 gjort om til et teater, og kalles nå Blackfriars Arts Centre.

Henrik VIII ga byen et charter i 1545, og fra 1552 valgte Boston to representanter til parlamentet.

I 1607 forsøkte en gruppe pilegrimer ledet av William Brewster og William Bradford å reise fra Boston til Nederland. Det var på den tiden forbudt i emigrere, og de ble arrestert og fengslet i Laugshallen. De fleste av dem slapp fri året etter, og la ut mot Nederland, hvor de bosatte seg i Leiden. De ble etterhvert bekymret over moralen i Nederland, og reiste med skipet «Mayflower» mot Amerika. I 1620 steg de i land ved Plymouth Rock. Gruppen er blitt kjent som pilegrimsfedrene.

Boston var lenge kjent for religiøse konflikter. I 1612 ble John Cotton sogneprest i The Stump. Han var kjent for sin uenighet med mye av Den engelske kirkes lære, men trakk mange mennesker til kirken. Han oppfordret de som ikke likte det religiøse klimaet i England til å slutte seg til Massachusetts Bay Company, og var senere med på å grunnlegge byen Boston i Massachusetts etter at han selv emigrerte i 1633.

Mot slutten av det 18. århundre ble myrområdene rundt byen drenert, og kunne dyrkes opp. Boston kunne dermed begynne å selge korn til London. Den første banken ble åpnet i 1774, og i 1776 tillot parlamentet opprettelsen av en vekterstyrke som patruljerte i gatene på natten.

Byen ble igjen en viktig havn i det 18. århundre, etter at jernbanen kom dit i 1848. Et nytt havneanlegg ble konstruert i 1884. Boston hadde en viktig jernbaneterminal inntil 1960-årene, da byen ble rammet av nedskjæringer.

I det 20. århundre fortsatte byen som en viktig havn, spesielt for eksport av korn, gjødsel og tømmer. Den første kinoen åpnet i 1910. I 1919 ble Central Park, som er et sentralt sted i bybildet, anlagt. Byen fikk elektrisitet tidlig i århundret, og fra 1924 ble elektriske gatelys installert.

Boston har hatt stor tilflytting siden slutten av det 20. århundre, særlig fra Øst-Europa og Portugal. Det har oppstått en anspent situasjon mellom forskjellige folkegrupper, som under EM i fotball 2004 førte til opptøyer i byen.


Commons-logo.svg Commons: Kategori:Boston, Lincolnshire – bilder, video eller lyd