Bjernede kirke

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Bjernede kirke
Bjernede Kirke.JPG
Byggeår1170
Arkitektur
TeknikkMur
ByggematerialeGranitt og tegl
Bjernede kirke ligger i Danmark
Bjernede kirke
Bjernede kirke
Bjernede kirke (Danmark)

Bjernede kirke ved Sorø er en rundkirke og den eneste bevarte av sitt slag på Sjælland.

Den nåværende kirke er bygget omkring 1170 av Sune Ebbesen av Hvide-slekten, hvis far Ebbe Skjalmsen, biskop Absalons farbror, hadde bygget en trekirke på stedet. Den nederste halvdelen av kirken er bygget i granitt, mens den øverste er bygget i tegl, et nytt materiale, som danskene begynte å bruke fra ca. 1140-50. Sune hadde sannsynligvis sett Schlamersdorf kirke i Wagrien, hvor han var flere ganger som hærfører under Valdemar I den Store. Horne kirke, Bjernede kirke og Thorsager kirke er alle bygget etter samme grunnplan som kirken i Schlamersdorf og det anses for sannsynlig at rundkirken i Pedersborg var av samme type, kanskje med bare en midtsøyle i kirkerommet som i de bornholmske rundkirker.

Våpenhuset er bygget omkring år 1500, og mens tårnet ble ombygget i 1400-årene, ble det fra 1890-92 ført tilbake til sitt opprinnelige utseende ved arkitekten H.B. Storck. Innvendig støttes kirken (på samme måte som Horne og Thorsager rundkirker og sannsynligvis også Pedersborg) av fire store granittsøyler som bærer rundbuede hvelvinger. I tårnet er det et rom som slekten Hvide brukte som møtelokale. I motsetning til de bornholmske rundkirkene er det ikke forsynt med skyteskår. Om disse overhodet er skyteskår kan diskuteres, det er ikke mulig å se noe slik at man kan treffe med bue og pil.

Rester av en tilsvarende rundkirke finnes i Pedersborg, ved siden av den nåværende kirken. Nordvest for kirken står noe som kan være en del av en av de opprinnelige bærende søyler. I Roskilde lå i sin tid Allehelgens rundkirke, som er nevnt som en «generalprøve» på Olsker kirkeBornholm. Det kan også være omvendt, at Allehelgens i Roskilde er bygget senere enn Olsker. Pedersborg rundkirke ble bygget i tilknytning til Peder Torstensens borg. Han var hærfører under Valdemar I den Store og dermed kollega til Sune Ebbesen, samt morfar til biskop Peder Vognsen, som antas å være opphavsmannen til Thorsager rundkirke. Peder Vognsen hadde med andre ord kjennskap til flere rundkirker fra Sjælland da han ble biskop i Jylland.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Koordinater: 55°27′43,5″N 11°37′29,9″Ø