Hopp til innhold

Bjerkvik

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Bjerkvik
Rahkka
Bjerkvik, februar 2005
LandNorges flagg Norge
FylkeNordland
KommuneNarvik
Ligger vedHerjangsfjorden
Postnummer8530 Bjerkvik
Areal1,34 km²
Befolkning1 088[a] (2023)
Bef.tetthet811,9 innb./km²
Høyde o.h.6 meter
Kart
Bjerkvik
68°32′57″N 17°33′25″Ø

Bjerkvik (nordsamisk: Rahkka) er et tettsted i Narvik kommune i Nordland. Stedet ligger innerst i Herjangen. Bjerkvik har 1 088 innbyggere per 1. januar 2023[1].

Bjerkvik har blant annet kirke, hotell, bilverksted og dagligvarebutikker. Stedet har også barnehage, barne- og ungdomsskole og idrettshall. I Bjerkvik har Forsvaret Bjerkvik Tekniske Verksted, BTV.

Bjerkvik og Elvegårdsmoen ble okkupert av tyskerne under angrepet på Norge 9. april 1940. Natt til 13. mai skjøt britiske krigsskip Bjerkvik i brann. I alt ble 140 bygninger ødelagt, og 18 sivile omkom.[2] Senere samme dag gjenerobret franske fremmedlegionærer Bjerkvik og Elvegårdsmoen. Dette var de alliertes første landgangssoperasjon under annen verdenskrig. Ved Bjerkvik kirke står minnestøtter over sivile og allierte falne.

Samferdsel

[rediger | rediger kilde]

Fra Bjerkvik går europavei 6 sørover mot Narvik og nordover mot Troms, mens europavei 10 kommer øst fra Sverige og går vestover mot Tjeldsundet, Vesterålen og Lofoten.

Bjerkvik har idrettslag, Bjerkvik IF, med avdelinger for fotball, langrenn, skiskyting, orientering, klatring og mosjon. Stedet har også et aktivt skytterlag, Bjerkvik Skytterlag. I tillegg finnes flere andre lag og foreninger i Bjerkvik. Bjerkvik Svømmeklubb blir for det meste representert ved Katharina Stiberg som også svømmer på landslaget.

Øst for Bjerkvik ligger Vassdalen, der 16 norske soldater på NATO-øvelse omkom i et snøras i mars 1986. (Se Vassdalulykka.)

Under NATO-øvelsen Cold Response i 2006 omkom 2 grenaderer fra Telemark bataljon i en stridsvognulykke på Herjangsfjellet vest for Bjerkvik. Stridsvognen de opererte gikk gjennom isen og ned i en myr, og 2 av de 4 i besetningen klarte å komme seg ut i live. Granskingskommisjonen av ulykken kom fram til at det var menneskelig svikt fra mannskapet som opererte stridsvognen. Det er også lagt frem at de hadde gamle kart, og at Forsvaret var advart mot å bevege seg utenfor veien pga. lite snøfall og dårlig is. Ingen har så langt blitt stilt til ansvar for ulykken.

Kjente personer fra Bjerkvik

[rediger | rediger kilde]

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ «Tettsteders befolkning og areal». Statistisk sentralbyrå. 12. desember 2023. Besøkt 12. desember 2023. 
  2. ^ De kom som venner, men drepte Magnes tvillingbror, mor og 16 andre. NRK. Besøkt 13. mai 2020.

Litteratur

[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]