Tjeldsundet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Tjeldsundets søndre del med Lødingen i øvre del av bildet ved utløpet til Vestfjorden og Ballstadneset i nedre venstre del av bildet. (Fotografert fra Sætertinden.)

Tjeldsundet (nordsamisk: Dielddanuorri) er et 25 nm langt sund mellom Hinnøya og Tjeldøya samt fastlandet. Sundet strekker seg om lag fra Gressholman i nord til Lødingen i sør. Lødingen, Tjeldsund og Harstad kommuner grenser til Tjeldsundet. Tjeldsundbrua (åpnet 1967) krysser Steinslandsstraumen i den nordlige delen av Tjeldsundet mellom Leikvikhamn i Harstad og Steinsland i Tjeldsund.

I desember 1943 ble nye tyske ubåter omdirigert fra Lofoten til Bjørnøya. Luftwaffe sendte opp oppklaringsfly, og bare ubåt nådde ikke frem. I Tjeldsundet kolliderte U-711 med en tysk forpostbåt som hadde for stor fart. U-711 pådro seg store skader og måtte til reparasjon i Trondheim med ankomst lillejulaften 1943,[1] mens mannskapet fikk en uventet julepermisjon. Men skipperen på forpostbåten hadde i panikk gitt mannskapet ordre om å hoppe over bord. Det var en tragisk feil som kostet mange ungdommer livet i det iskalde vannet. I bekmørket klarte ubåten bare å redde et fåtall. Skipperen skjøt seg senere i fortvilelse.[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ http://www.u-boot-archiv.de/dieboote/u0711.php
  2. ^ Alf R. Jacobsen: Scharnhorst (s. 113), forlaget Aschehoug, Oslo 2001, ISBN 82-03-22681-7

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]