Bastøy fengsel

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Bastøy fengsel
Bastøy Prison.jpg
Beliggenhet
FylkeVestfold og Telemark
KommuneHorten
AdresseBastøy
Drift
Åpnet1971
Kart
Bastøy fengsel
59°22′50″N 10°31′33″Ø
Bastøy fengsel er et fengselBastøy i Oslofjorden utenfor Horten. Bildet viser bebyggelsen omkring Bastøy kirke.
MF «Vederøy» er fengselets bindeledd med fastlandet.

Bastøy fengsel er et lavsikkerhetsfengsel som ligger på Bastøy i Oslofjorden i Horten kommune i Vestfold og er underlagt Kriminalomsorgens region sør. Bastøy fengsel ble i 2007 verdens første humanøkologiske fengsel. Fengselet bygger sitt verdigrunnlag på tre grunnpilarer: Økologi, humanisme og ansvarsutvikling. For de innsatte er landbruket en av de største arbeidsplassene på Bastøy, de produserer mye av maten som de selv spiser.

Fengselsanlegget ble opprinnelig bygd som «Opdragelsesanstalt for forsømte Gutter». Bastøy skolehjem var i bruk fra 1900 til 1970.

Historie[rediger | rediger kilde]

Bastøy Skolehjem[rediger | rediger kilde]

Skredderverkstedet på Bastøy skolehjem ca. 1903
Se egen artikkel om Bastøy skolehjem

I 1898 kjøpte staten Bastøy for 95 000 kroner og anla et skolehjem for «slemme» gutter der. De første elevene kom til guttehjemmet 1900. Hvert av de fem internatene på øya hadde plass til 30 gutter, og elevene var fra 8 til 18 år gamle. Selv om Bastøy hadde plass til rundt 150 elever, var elevtallet omkring hundre fram til andre verdenskrig. Seinere var det budsjettert med 90 elever. Opplæringen omfattet blant annet gårdsdrift og verkstedopplæring i tillegg til vanlig skoleundervisning. Da skolehjemmene ble overført til Sosialdepartementet i 1953, endret Bastøy Skolehjem navn til Foldin verneskole og seinere Foldin offentlige skole. Guttehjemmet ble nedlagt omkring 1. oktober 1970.

Straffesystemet på skolehjemmene var svært hardt, og guttehjemmet på Bastøy liknet på flere måter et fengsel, særlig fram til like etter siste krig. Yngvar Ustvedts Djeveløya i Oslofjorden – Historien om Bastøy og andre straffeanstalter for slemme gutter fra 2000 beskriver forholdene ved det beryktede guttehjemmet. Den norske spillefilmen «Kongen av Bastøy» er en dramatisert gjenfortelling av et opprør ved skolehjemmet 20. mai 1915.

Bastøy ble et svært kjent skolehjem, og et «ris bak speilet» som «uskikkelige gutter» over hele Norge kunne bli truet med.

Vernehjem og fengsel[rediger | rediger kilde]

Etter nedleggelsen ble bygningene tatt i bruk av Statens vernehjem Bastøy, som åpnet i 1971. Vernehjemmet var et tilbud til arbeidsuføre og bostedsløse alkoholikere. Vernehjemmet ble nedlagt i juni 1983, og ett år senere åpnet Bastøy kretsfengsel som en underavdeling av Oslo kretsfengsel. Fengslet var opprinnelig et midlertidig tiltak som skulle bidra til å redusere soningskøene. I 1988 fikk fengselet status som et selvstendig, permanent landsfengsel under navnet Bastøy fengsel. Bastøy var det første landsfengselet som var en åpen anstalt.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Wiki letter w.svgDenne artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull. Du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.