Sem fengsel

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Sem fengsel
SemFengselTønsberg.jpg
Sem fengsel utenfor Tønsberg i 2011
Beliggenhet
Drift
Kart
Sem fengsel
59°17′11″N 10°20′03″Ø

Sem fengsel (tidligere Sem kretsfengsel) er et fengsel med høyt sikkerhetsnivå som ligger i Tønsberg i Vestfold og er underlagt Kriminalomsorgens region sør. Fengselet har ordinær kapasitet på 62 plasser fordelt på innsatte med varetektsdommer og domfelte med kortere dommer. Fengselet er kun for menn.

Historie[rediger | rediger kilde]

Fra 1843 har det vært fengsel på Sem utenfor Tønsberg. Allerede i 1838 besluttet Jarlsberg og Larviks amt at de ville bygge et arresthus på Sem. Tomten ble først tildelt ved Tem gård, men i 1841 fikk amtet leid tomt av grev Wedel-Jarlsberg der hvor fengslet ligger i dag.

I 1843 sto arresthuset ferdig til bruk. Det inneholdt rettslokaler i første etasje, og celler i andre etasje. Etter at bygningen ikke lenger var i bruk til det opprinnelige formålet, har huset vært brukt som leiligheter for ansatte, og da i første rekke for inspektøren. Derav dagens betegnelse «inspektørboligen».

Bygningen er verneverdig, og har i 2009 fått nytt tak. Bygningen er i dag i bruk som treningslokaler for ansatte og foreningslokaler for fagforeningene. Det foreligger planer om å ferdigstille restaureringen av huset.

I 1853 ble det besluttet å bygge en ny fengselsbygning. Denne fikk navnet Sem tvangsarbeidsanstalt. Den utgjør i dag avdeling A ved fengslet. I 1857 ble nok en bygning reist på vestsiden av den forrige. Det er den som i dag kalles avdeling B.

Avdeling A ble etter hvert til Sem kretsfengsel, mens avdeling B helt fra arbeidsskolen ble innført i 1951 har vært Sem- avdeling til Berg, eller Berg avdeling lukket som den også ble kalt. Dette vedvarte også gjennom ungdomsfengselstiden i perioden 1965 til 1975, og frem til sammenslåingen med Sem kretsfengel.

1984[rediger | rediger kilde]

Sem kretsfengsel gjennomgikk i 1984 en totalt innvendig renovering. Det ble bygget en administrasjonsfløy på sørsiden, noe som gjorde at man kunne bruke hele blokka til celler. Frem til nå hadde også B-blokka inneholdt administrasjon og verksteder.

Frem til denne renoveringen hadde Sem fengsel og Berg lukket hver sin ledelse. Nå ble disse til en felles enhet, og det som hadde vært Berg lukket ble nå en del av Sem kretsfengsel.

1990[rediger | rediger kilde]

I 1990 gjennomgikk også B-avdelingen en total innvendig ombygging, og også her ble det frigjort plass til flere celler.

I 1992/93 ble det påbygget nye verksteder, ny administrasjon og ny gymsal, noe som sto ferdig i 1994. Med denne siste utbyggingen fremstår Sem fengsel slik det gjør i dag.

I 2001 ble Kriminalomsorgen omorganisert fra fengselsdistrikter til regioner. I den forbindelse ble all anstalter omgjort fra hhv. lands-, krets- eller hjelpefengsler til å bare kalles fengsel. Fra da av kalles Sem kretsfengsel altså bare Sem fengsel.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]