Hof fengsel

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Hof fengsel
Beliggenhet
Drift

Hof fengsel
59°32′37″N 10°05′01″Ø

Hof fengsel (offisielt Nordre Vestfold fengsel, avdeling Hof) var et fengsel med lavere sikkerhetsnivå i Hof i Vestfold. Det ble nedlagt i 2019.[1]

Historikk[rediger | rediger kilde]

Eiendommen der fengselet lå har blitt benyttet til ulike formål i årenes løp. Etter andre verdenskrig var det Vestfold fjernhjelpleir som holdt til her. «Fjernhjelpleir» var en betegnelse brukt om anlegg driftet av Sivilforsvaret. Navnet Hof fjernhjelpkolonne ble også brukt. Da ble det blant annet avholdt repetisjonsøvelser på stedet for politireserven.[2] Da stedet ble tatt i bruk som fengsel for promilledømte i 1973[3], ble navnet Hof Arbeidskoloni, endret til Hof fengsel i 2001.

Fengselet var et åpent fengsel omgitt av et gjerde i stedet for fengselsmurer. Fengselet hadde ordinær kapasitet på 109 plasser. De innsatte jobbet på dagtid inne i fengselet, og kunne fritt ha kontakt med hverandre. De sonet maksimalt dommer på ett års fengsel for blant annet vold, seksualforbrytelser, brudd på vegtrafikkloven (for eksempel fyllekjøring) og narkotikalovbrudd.

Stortinget vedtok 17. desember 2018 at fengselet skulle legges ned.[4] Det ble lagt ned i 2019.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b «Fakta om Nordre Vestfold fengsel, Hof avdeling». Kirkens Bymisjon. Besøkt 24. oktober 2020. «Her kan du finne ut mer om hvordan det er å sitte på Hof, som er et lavsikkerhetsfengsel. Bilder i artikkel er tatt fra Hof fengsel og intervjuene gjort i 2018. Hof fengsel ble nedlagt i 2019. Allikevel er det mange lavsikkerhetsfengsler som kan ligne noe på Hof fengsel, og på hverdagen som er beskrevet fra fengslet.» 
  2. ^ «| Tønsberg : 50 år i fokus : Peder L. Stangebyes bilder fra Tønsberg og omegn». Nasjonalbiblioteket - www.nb.no. 2000. s. 79. Besøkt 24. oktober 2020. «(Bildetekst) Politireserven utgjorde en ganske stor mannskapsstyrke. Her ser vi mannskapene oppstilt ved Hof fjernhjelpleir i august 1954.» 
  3. ^ «Landsforeningen for sivilt beredskap : den minste som ble størst : et jubileumsskrift». Nasjonalbiblioteket - www.nb.no. s. 51. Besøkt 25. oktober 2020. 
  4. ^ NRK (18. desember 2018). «Hof og Sandefjord legges ned». NRK. Besøkt 25. oktober 2020. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Prisonbars.PNGDenne fengselrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.