Kongsvinger fengsel

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Kongsvinger fengsel ligger i Kongsvinger i Innlandet og er underlagt Kriminalomsorgens region nordøst. Fengselet har to lokaliteter der den eldste ligger i sentrum av byen og den nye ligger på Vardåsen 2 km lenger nord. Fengselet har 117 plasser.

Lokaliteten på Vardåsen[rediger | rediger kilde]

Denne delen av fengselet er bygget på en den gamle militærleiren Vardåsen og Gullbekkåsen fort og har avdelingene A, B og F som sikkerhetsavdeling med 12 meter høye betongmurer og avdeling C, D og E er såkalte åpne soningsplasser med 48 plasser.

Avdeling A er bygget av en gammel offisersbrakke. Avdelingen har plass til 10 innsatte med særskilte behov eller de som må vernes fra seg selv eller andre innsatte. Avdelingen har ikke samvær med de andre avdelingene.

Avdeling B er bygget av anlegg fra tiden da Vardåsen var militærleir. Avdeling B huser 24 innsatte på store 1-roms celler. I kjelleren på avdeling B ligger treningsrommet til Vardåsen.

Avdeling F er et nytt brakkebygg. Avdelingen huser 15 innsatte på små enkeltrom med egne små bad, og er en varetektsavdeling.

Lokaliteten på Vardåsen ble i 2012 Norges første rene utlendingsfengsel der de innsatte ikke har oppholdstillatelse og skal tilbakeføres til hjemlandet. Kjente fanger har bl.a. vært Mulla Krekar og den dømte politimannen Eirik Jensen. Sistnevnte for å slippe at han skulle få norske medfanger han har vært med å få dømt. I 2012 skrev NRK: «En avdeling er allerede klar for 15 utenlandske fanger, og i løpet av ett år skal alle de 97 cellene fylles med utlendinger»[1].

Lokaliteten i sentrum[rediger | rediger kilde]

Avdeling G ligger lokalisert i sentrum av byen. Dette er en av Norges eldste fengselsavdelinger og huser 20 innsatte med høyt sikkerhetsnivå. De innsatte bor her på enkeltceller uten egne bad og toalett.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]