Arendal fengsel

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Arendal fengsel i 2009

Arendal fengsel, eller Arendal Kretsfengsel, var et fengsel med høyt sikkerhetsnivå i Arendal som var underlagt Kriminalomsorgens region sørvest. Fengselet hadde ordinær kapasitet på 32 plasser (kun menn). Arendal fengsel hadde i tillegg tre avdelinger med lavere sikkerhetsnivå. Avdeling Håvet i tilknytning til fengselet og hadde ordinær kapasitet på 13 plasser, avdeling Kleivgrend med ordinær hadde en kapasitet på 28 plasser samt avdeling Evje med 20 plasser. Arendal fengsel ble nedlagt i september 2020, og ble erstattet av Agder fengsel, avdeling Froland med høyt sikkerhetsnivå med en kapasitet på 200 plasser. Avdelingen på Evje heter nå Agder fengsel, aveling Evje og har en kapasitet på 30 kvinnelige innsatte, med høyt og lavere sikkerhetsnivå.

Historie[rediger | rediger kilde]

Fengselet ble åpnet 1862 som Arendal Distriktfængsel. Distriktet fengselet omfattet var «Nedenæs Amtst Landdistrikt, byene Østerrisør Arendal og Grimstad, samt Ladestederne Lillesand og Tvedestrand». Fengselbestyrer var i lang tid politimesteren i byen. Fengselets eldste bygninger er oppført i tegl, i nyromansk stil.

Arendal fengsel ligger i øvre del av bydelen Blødekjær. Da fengselet ble bygd midt på 1800-tallet var dette utenfor bygrensen, i landkommunen Østre Moland. Fengselet var ett av mange fengsler som ble oppført på denne tiden, som følge av «Lov om Fængselsæsenet af 13de Oktober 1857».

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

fengselstubbDenne fengselrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.
AgderstubbDenne Agderrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.