Hopp til innhold

Assassin’s Creed

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Assassin’s Creed
UtviklerUbisoft Montreal
Ubisoft Annecy
Ubisoft Sofia
Ubisoft Milano
Ubisoft Toronto
Gameloft
Griptone Games
UtgiverUbisoft
DistributørUbisoft Store
SkaperPatrice Désilets
Jade Raymond
Corey May
DesignerPatrice Désilets
KomponistJesper Kyd (Assassin's Creed, II, Brotherhood, Revelations)
Lorne Balfe (Revelations, III)
Winifred Phillips (III: Liberation)
Brian Tyler (IV: Black Flag)
Første spillAssassin's Creed
13. november 2007
Nyeste spillAssassin's Creed Valhalla
10. november 2020
SpillmotorAnvil
Plattform
SjangerHistorisk fiksjon, action-eventyrspill, snikespill
Nettstedwww.assassinscreed.com

Assassin's Creed er en videospillserie av Ubisoft i sjangerne action-eventyrspill, snikespill og historisk fiksjon. Serien består per 2022 av tolv hovedspill og en rekke mindre spill, samt bøker, tegneserier og filmer. Spill i serien har kommet til playstation4, PlayStation 3, Xbox 360, Xbox One, Microsoft Windows, Mac OS X, Nintendo DS, PlayStation Portable, PlayStation Vita, iOS, HP webOS, Android, Nokias Symbian- og Windows Phone-telefoner, samt Wii U.

Hovedspillene i serien ble utviklet av Ubisoft Montreal for enspiller og Ubisoft Annecy for flerspiller, mens de håndholdte spillene ble utviklet av Gameloft og Gryptone Games, med ekstra utvikling av Ubisoft Montreal. Serien har blitt vel mottatt av publikum og kritikere, og har per januar 2022 solgt over 200 millioner utgaver, noe som gjør serien til Ubisofts bestselgende.[1] Serien er inspirert av romanen Alamut av den slovenske forfatteren Vladimir Bartol,[2] og regnes av enkelte som den spirituelle oppfølgeren til spillserien Prince of Persia.[3]

Spillserien baserer seg på livet til Desmond Miles i år 2012, en bartender som blir kidnappet av Abstergo Industries, et selskap som er styrt av Tempelriddere. Hovedsaken i spillserien er den eldgamle kampen mellom Tempelridderne og snikmorderne (Assassins). I løpet av spillene får spilleren kjennskap til Desmonds historie, hvor han bruker en Animus, en maskin som gir brukeren muligheten til å gjenleve minnene til sine forfedre. Desmond vil først gjenleve minnene til sin levantinske forfader: Altaïr Ibn La-Ahad, en snikmorder fra det Hellige land på slutten av Det Tredje Korstoget og hans vei til å gjenopprette sin rang som mestersnikmorder etter et mislykket oppdrag. Han blir beordret til å drepe ni utvalgte høyrangerende Tempelriddere, som også inkluderer historiske personer som Robert de Sable og William av Montferrat. Men etter hvert snikmord lærer Altaïr at hver tempelridder leter etter et Piece of Eden, artefakter laget av en eldgammel sivilisasjon som ble utryddet av en solstorm flere tusen år før mennesket. Etter dette vil Tempelridderne finne det de leter etter; Et Apple of Eden (en artefakt som kan kontrollere mennesket) som de vil bruke til å slavebinde hele verden.

Utdypende artikkel: Assassin's Creed

Men før de kan komme noe lenger med Desmond, blir han brutt ut av Abstergo av en kvinnelig medarbeider, Lucy Stillman. Han blir fraktet til et skjulested hvor de møter to andre snikmordere: Shaun Hastings og Rebecca Crane. Rebecca er skaperen av Animus 2.0, en oppgradering til Animusen Abstergo brukte. Når Desmond blir synkronisert med Animus 2.0, gjenlever han minnene til Ezio Auditore da Firenze, en italiensk adelsmann fra Firenze, Italia, som jobber med å hevne sin far og brødre etter at de ble henrettet på grunnlag av bedrageri. Han blir bedt av faren sin å hente gjenstander som er lokalisert i et hemmelig rom bak kontoret hans. I kisten Ezio finner, finnes det snikmorderkappe, en ødelagt skjult klinge (hidden blade), et sverd, og dokumenter med bevis for farens uskyld. Men dokumentene er ikke nok, ettersom den han skal levere dem til er korrupt. Han flykter med moren og søsteren til onkelens villa i Monteriggioni. Onkelen trener opp Ezio og gir husly for moren og søsteren. Ezio eliminerer flere Tempelriddere, hvilket også er personer som faktisk levde. Det hele ender med en kamp mellom Ezio og Rodrigo Borgia i et palass i Roma. Ezio seirer og bruker sitt Apple of Eden til å åpne et hvelv skjult under palasset, bare for å finne et hologram av en kvinne fra den eldgamle sivilisasjonen. Hun kontakter Desmond direkte og advarer ham mot katastrofen som er på vei; en ny solstorm vil treffe jorden i 2012.

Utdypende artikkel: Assassin's Creed II

Etter denne oppdagelsen blir Desmond dratt ut av Animusen fordi de blir angrepet av Tempelriddere, og Desmond bruker en effekt kalt "blødereffekten" (den gjør at alle evnene til Desmonds forfedre blir overført til ham, en bivirkning fra Animusen). De blir nødt til å flykte til et annet skjulested og dette skjulestedet viser seg å være i Monteriggioni, det samme stedet der villaen til Ezios onkel stod. Herfra hopper Desmond inn i Animusen igjen og fortsetter historien til Ezio, hvor han kjemper for rettferdighet og frihet fra familien Borgia, som har tatt makten i Roma. Hovedmålet til Ezio er Cesare Borgia, sønn av Rodrigo Borgia som er maktsyk og ønsker mer av Roma. Men Ezio kutter ned alle hans kontakter til han blir satt igjen med ingenting. De avgjører alt med en sverdkamp oppå en mur i Spania, hvor Cesare har beordret et angrep. Når Cesare ligger foran dødens dør, påstår han at intet menneske kan drepe ham. Ezio svarer med at han lar Cesare bli lagt i skjebnens hender, og kaster ham av muren. Etter at dette har hendt, drar Desmond og teamet hans avsted til Roma, for å finne eplet som Ezio gjemte. Desmond bruker "blødereffekten" igjen, og løser puslespillene som er satt opp på veien. Når teamet finner hvelvet, stanser tiden rundt Desmond, og han blir beordret av Juno, en kvinne fra den eldgamle sivilisasjonen, til å drepe Lucy. Han nekter, men er hjelpesløs når Juno tar kontroll over ham og tvinger ham. Når dåden er utført, faller begge to om. Desmond faller inn i koma.

Utdypende artikkel: Assassin's Creed: Brotherhood

Desmond blir plugget inn i Animusen igjen, som en siste sjanse til å bli reddet. I disse minnene han gjenlever, reiser Ezio, nå 50 år, til Masyaf for å søke visdommen til Altaïrs bibliotek, plassert under snikmordernes fort. Men området er okkupert av bysantinske Tempelriddere, og Ezio kjemper seg gjennom, men mislykkes, mister den ene klingen og skal bli henrettet av Tempelridderne. Men Ezio unnslipper og flykter til Konstantinopel (dagens Istanbul). Der møter han Yusuf Tazim, en tyrkisk snikmorder som hjelper ham å gjenopprette utstyret han mistet i kampen i Masyaf, og Ezio hjelper til med å forbedre snikmordernes innflytelse i Konstantinopel. Samtidig som han hjelper det tyrkiske brorskapet, har Ezio et annet oppdrag i Konstantinopel, å finne nøklene til det hemmelige biblioteket i Masyaf som inneholder visdommen til en snikmorderlegende.

Utdypende artikkel: Assassin's Creed: Revelations

Etter denne handlingen blir Desmond plugget inn i Animusen igjen og gjenopplever minnene til Connor Kenway i den amerikanske revolusjonen (Assassin's Creed III), sønn av Haytham Kenway som igjen er sønn av Edward Kenway (Assassin's Creed IV) Der kjemper han for frihet. (Fotsettelse følger)

Utdypende artikkel: Assassin's Creed III

Etter en stund starter en ny ansatt i abstergo bygningen der han møter blant annet Oliver som er sjefen og noen andre tempelriddere. Tempelridderne har klart å trekke ut minner fra forfedrene til nå avdøde Desmond Miles. Der gjenopplever den nye ansatte minnene til piraten Edward Kenway. Edward drepte tempelridderen Duncan Walpole og stjal drakta hans. Etter det befrir han Stede Bonnet som har blitt overfalt av spanjolene. Etter Bonnet blir befridd seiler de sammen ti Havanna der Edward utgir seg til guvernør Torres for å være tempelridderen Duncan. Deretter møter Edward vismannen Roberts som blir satt i fengsel. Etter at Edward ville befri Roberts, ble han avslørt av Torres. Da blir han satt i en handelsbåt der han møter Adewalé, som seiler med han. De drar til Nassau der de møter James Kidd og Edward Teach også kjent som Blackbeard. (De som vil kan fortsette)

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ «Facts & Figures» (engelsk). Ubisoft. Arkivert fra originalen 21. juli 2014. Besøkt 7. juni 2014. 
  2. ^ «Assassin's Creed» (engelsk). CVG. 7. november 2006. Besøkt 7. juni 2014. 
  3. ^ «The Making Of: Assassin's Creed» (engelsk). Edge Online. 27. august 2012. Besøkt 7. juni 2014. 

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]