Assassin’s Creed (videospill)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Assassin's Creed (videospill)»)
Assassin's Creed
UtviklerUbisoft Montreal
UtgiverUbisoft
DistributørSteam
GOG.com
PlayStation Store
Epic Games Store
RegissørPatrice Désilets
Simon Peacock
ProdusentJade Raymond
DesignerJade Raymond
Patrice Desilets
KomponistJesper Kyd
SpillmotorAnvil
PlattformMicrosoft Windows, PlayStation 3, Xbox 360
Utgivelse15. november 2007
SjangerAction-eventyrspill
ModusEnspiller
AldersgrensePEGI: 18+[1]
BBFC: 15
CERO: Z
ESRB: Mature (M)
Nettstedwww.ubisoft.com/en-us/game/assassins-creed/
Del av serien Assassin's Creed

Assassin's Creed er et action-eventyrspill utviklet av Ubisoft Montreal og utgitt av Ubisoft den 15. november 2007 til Xbox 360 og PlayStation 3. En «collector's edition» ble utgitt i Nord-Amerika for PlayStation 3 og Xbox 360. PC-versjonen for Microsoft Windows ble gitt ut i april 2008.

Året er 2012 og bartenderen Desmond Miles har blitt bortført av et firma som bedriver genetisk minne-forskning. Firmaet bruker en «Animus» for å se inn i fortiden til personen som ligger i animusen-maskinen. Maskinen går inn i minner som er lagret i kroppens DNA. Spilleren styrer Desmond Miles, etterkommer av snikmorderen Altaïr Ibn la-Ahad («Sønn av ingen mann»), medlem av «Assassinersekten». Spilleren blir tatt tilbake til tiden under det tredje korstoget i år 1191, hvor Altaïr har fått i oppdrag å stjele «Edens Eple» fra Tempelridderne, en gjenstand hvis kraft er ukjent, men som blant annet kan framkalle illusjoner. Etterhvert som historien utspiller seg lærer man at firmaets egentlige hensikt ikke er genetisk minne-forskning, men å finne ut hvor «Edens Eple» befinner seg i vår tid, ved å bruke Desmond Miles' minne.

Spillmekanismer[rediger | rediger kilde]

Når man gjenopplever minnene til Altaïr kan man bestige omtrent alle bygninger, med forutsetning at det ikke er fysisk umulig. Når man klatrer opp på en bygning vil folk i området oppdage deg, og vil i noen tilfeller tilkalle vakter i nærheten. Bestigning av bygninger hvor vakter patruljerer vil resultere i at de muntlig advarer deg, og angriper deg om du ikke forlater hustaket, og et emblem på skjermen vil blinke rødt, som betyr at du er ettersøkt. Dette gir en effekt som resulterer i at vakter som på nytt oppdager deg vil angripe deg uten advarsel. Denne oppmerksomheten blir man kvitt om man klarer å sno seg unna i de befolkede byene, eller å gjemme seg i folkemasser eller høystakker. Eksempelvis når man går igjennom en folkegruppe vil ikke disse reagere, med mindre du løper, knuffer, eller dytter unna. Derimot hvis du kaster en person/vakt i bakken vil spilleren få stor oppmerksomhet.

Produsentene laget spillet slik at byene fremstår nærmest historisk korrekt slik de var i 1191. De ni historiske figurene, som er dine snikmord-mål, var virkelige mennesker som døde eller forsvant i tidsperioder før, i, og etter 1191, skjønt ukjent om de faktisk ble drept av en snikmorder.

Du vil få muligheten til å klatre på nesten alt, det vil si at det å utforske områder er mye større enn mange andre sammenlignbare spill. Kontrollen av spillfiguren er annerledes enn i mange andre spill. Knappene vil i grove trekk ha sammenheng med Altaïr sin kropp. Eksempelvis når man springer mot en vegg og trykker på den laveste knappen på spillkontrolleren vil Altaïr hoppe opp mot veggen, fordi den laveste knappen tilsvarer føttene hans. Hvis man også trykker på knappen for «arm» (uten «våpen») vil Altaïr gripe tak i veggen.

En bestemt ny «snikmodus» er med i Assassin's Creed. Denne kalles for «Social Stealth» — det vil si å gå i ett med en folkegruppe for å se ut som en av dem. Alternativt kan man sette seg på benker ved siden av andre rolige beboere, eller hoppe inn i traller med høy eller høystakker, for å unngå forfølgelse eller uønsket oppmkersomhet.

Spillprodusenten Ubisoft har uttalt at Assassin's Creed er en del av en trilogi. Ubisoft bekrefter at spilleren skal få muligheten til å kjempe kamper mot de historiske tempelridderne.

Våpen[rediger | rediger kilde]

Altaïr har fem våpen til disposisjon: et sverd, dolk, skjult kniv, kastekniver og knyttnevene. Altaïrs beste våpen (til oppdragene) er hans skjulte kniv som er festet til den ene armen, og som skyves ut i høy hastighet i nær-snikmord eller generell nærkamp. Altaïr og resten av snikmorder-broderskapet har med vilje fjernet ringefinger på venstre hånd, for at denne skjulte kniven ikke skal treffe fingeren. Denne blir brukt for ikke å vekke mistanke hos dine omgivelser, og er et våpen du bare trenger å bruke en gang på hver person, med forutsetningen at målet ditt ikke har oppdaget ditt nærvær. Blir du oppdaget resulterer det i at målet vil hindre mordet og kalle på vakter i nærheten.

Ubisoft uttalte at jo lenger ut i spillet du kommer, og jo høyere grad Altaïr kommer i vil man få tilgang til nytt utstyr; blant annet bedre sverd, forbedret dolk, flere kastekniver, bedre hansker og støvler osv. Når hansker og støvler forbedrer seg vil også Altaïrs evne til å klatre forbedre seg.

Handling[rediger | rediger kilde]

Historien er satt til året 1191, under tredje korstoget. To hærstyrker utkjemper en krig, de europeiske korsfarerne assistert av Tempelridderne i kampen mot de de arabiske Sarasenere. Det hellige land faller fra hverandre. Broderskappet av assassiner forsøker å stoppe det tredje korstoget, uten å ha valgt en bestemt side i konflikten. Hovedpersonen (Altaïr/Spilleren), vil ha makten til å påvirke historien som vi kjenner den.

Kristne europeiske riddere kommer for å krige mot de muslimske rikene som hadde kontroll over Palestina. Du spiller snikmorderen, Altaïr (arabisk for «flygeren») som er et medlem av et broderskap av assassiner, inspirert av de historiske Hashshashin. Målet ditt er å stoppe krigføringen og urettferdigheten ved hjelp av alle tilgjengelige midler som en snikmorder har. For hvert hovedmål du dreper finner man ut at det er noe mer enn bare korstoget som er på gang, og du vil få muligheten til å reise igjennom tre store byer: Jerusalem, Damaskus og Acre.

Historien starter med at Altaïr er en mester i sitt arbeid og er på den høyeste graden innenfor sitt snikmorder-broderskap, og er blitt sendt ut på et oppdrag med to medhjelpere. På forløperen til historien prøve Altaïr å drepe brorskapets største fiende, tempelriddergeneralen Robert de Sable, når Altaïrs egentlige oppdrag bare gikk ut på å hente en skatt fra Salomons Tempel. Han mislykkes, noe som resulterer i at en av medhjelperne blir drept og den andre hardt skadet. Ettersom de Sable kaster deg ut av tempelets hovedkammer, raser store deler sammen og de to medhjelperne blir fanget med de Sable og hans medhjelpere. Den ene medhjelperen som overlevde vil senere i historien dukke opp som daglig leder av skjulte snikmorder-byrå i de forskjellige byene, hvor du merker at han mistet den ene hånden i overfallet mot de Sable. Siden oppdraget mislykkes blir brorskapets øverste leder Al Mualim vred og han degraderer Altaïr til den laveste graden i broderskapet.

Al Mualim, lederen av broderskapet, gir Altaïr sjansen til å arbeide seg tilbake til sin grad i broderskapet. Altaïr må reise igjennom Det hellige land for å drepe ni kjente personer som startet det tredje korstoget. Hver person har sine egne kunnskaper og teknikker for å forsvare seg mot et attentat, så man må aldri undervurdere dem.

Mottakelse[rediger | rediger kilde]

Omtaler
Publikasjon Poengsum
Famitsu 37 av 40
Game Informer 9,5 av 10
GamePro 5 av 5
GameTrailers 9.1 av 10

Assassin's Creed mottok generelt positive anmeldelser fra en rekke kritikere, ifølge Metacritic. Publikasjoner, deriblant Eurogamer, påpekte en rekke betydelige mangler, og uttalte at spillingen "aldri utvikler seg, og blir til slutt litt kjedelig og ganske repeterende.[1] Famitsu tildelte Xbox 360-versjonen av Assassin's Creed en karakter på 36 ut av 40, samtidig som PS3-versjonen mottok karakteren 37 av 40. Positive sider som ble trukket frem var historien, presentasjonen og alle mulighetene i spillet. Men kart-oppsett og kamera-problemer ble ansett som problematisk. [2]

Game Informer tildelte Assassin's Creed en karakteren 9,5 ut av 10, og hyllet den spennende historien i spillet. Men de uttrykte også frustrasjon på grunn av "repeterende" og kjedelige handlingen. Assassin's Creed ble tildelt en rekke utmerkelser på E3 2006, som beste action og eventyr-spill.[3] I Storbritannia ble Assassin's Creed det mest solgte spillet det året spillet kom ut, og 67 % av disse salgene skjedde med Xbox 360. [4]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]