Arthur Qvist

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Arthur Qvist
Født17. februar 1896
Christiania
Død20. september 1973 (77 år)
Ullensaker
Beskjeftigelse Dressurrytter, event rider
Parti Nasjonal Samling
NasjonalitetNorge
Militær gradObersturmbannführer
EnhetDen norske legion
Deltok iAndre verdenskrig

Fra et NS-arrangementSlottsplassen i Oslo under krigen. Fra venstre Thorvald Thronsen (stabssjef for Rikshirden), Arthur Quist (øverste sjef for Den Norske Legion), Jonas Lie (Politipresident), Carl Haakon Langlie (Quislings adjutant), Karl Leib (leder for Germanische Leitstelle) og Vidkun Quisling (leder for Nasjonal Samling)

Arthur Qvist (født 17. februar 1896 i Oslo, død 20. september 1973 i Ullensaker) var en norsk offiser og rytter som deltok i de olympiske leker 1928 i Amsterdam og 1936 i Berlin. Under andre verdenskrig var Quist frontkjemper i Den norske legion hvor han etter hvert fikk graden Obersturmbannführer og ble dømt under landssvikoppgjøret.

Olympiske leker[rediger | rediger kilde]

Qvist vant en olympisk sølvmedalje i OL 1928 i Amsterdam.[1] Han var med på det norske laget som kom på andreplass i lagkonkurransen i feltritt bak Nederland. Laget besto av løytnant Bjart Ording på hesten «And Over», Qvist på «Hidalgo» og Eugen Johansen på hesten «Baby». Qvist kom på åttendeplass i den individuelle konkurransen i feltritt med hesten «Hidalgo».

Åtte år senere, i OL 1936 i Berlin, kom han på 7.-plass i lagkonkurransen i dressur og 17.-plass individuelt med hesten «Jaspis». I sprangridning ble han nummer 24 med hesten «Notatus».

OL-medaljer[rediger | rediger kilde]

Andre verdenskrig[rediger | rediger kilde]

Arthur Qvist (foran til venstre) som bataljonsjef på Østfronten ved Leningrad i mai 1942. Justisminister Riisnæs og ministerpresident Quisling hilser på de frivillige frontkjemperne i Den norske legion.

Da krigen kom til Norge den 9. april 1940 tjenestegjorde Qvist som rittmester og sjef for 2. hjulrytterkompani, samt som nestkommanderende for Hærens rideskole. Han overgav seg med sin avdeling til de tyske styrkene som returnerte fra trefningen på Midtskogen den 10. april. Han ble løslatt etter et kort fangenskap. Han hadde fullført Krigsskolens øverste avdeling i 1917 og ble utnevnt til rittmester i 1932. Han ble oppnevnt som kommissarisk leder for Norges Rytterforbund i november 1940, men han sa fra seg denne stillingen i starten av 1941.

Han vervet seg til Den norske legion sommeren 1941 og tjenestegjorde høsten 1941 som sjef for Den norske Legions ski- og hjulrytterbataljon på Torpo i Hallingdal etter at han hadde avsluttet et offiserskurs ved SS-Unterführerschule Lauenberg.

Da den norske legionens hovedstab måtte gå sent på høsten i 1941 etter mye bråk med tyskerne, ble legionsjef, oberst Finn Hannibal Kjelstrup og sjef for bataljon Viken, Jørgen Bakke, erstattet av Arthur Qvist. Han ledet Den Norske Legion frem til den ble nedlagt i mai 1943. Som første nordmann mottok han Jernkorset 1. klasse den 17. mai 1942.

I sin periode som legionssjef røk han uklar med ledelsen i Waffen SS grunnet de mange løftebruddene som forekom. Avtalen var at de skulle til Finland for å kjempe på finsk side mot Sovjetunionen, men de ble sendt til Sovjetunionen og Leningrad isteden. Frontkjemperne hadde inngått en seksmånedskontrakt og da det gikk opp for Qvist hva som skjedde med dem, forsøkte han å utnytte denne kontrakten for å få soldatene trukket tilbake til Norge. Tyskerne truet Qvist med tysk krigsrett for sabotasje, men ønsket ikke at dette skulle ble kjent slik at det skulle gjøre det vanskelig for vervingen til Waffen-SS.

Etter at Legionen ble trukket tilbake fra fronten i mars 1943 og oppløst, ble Qvist utnevnt til «oberstløytnant» av Quisling (på tross at det ikke eksisterte noen norsk hær). Qvist gikk inn i Landbruksdepartementet som sjef for Statens Hestestyre fra 1. juli 1943,. Denne stillingen hadde han til kapitulasjonen med unntak av fem månedene hvor han ledet III. Hirdfordeling.

Fra februar til september 1944 fungerte han som sjef for III. Hirdfordeling i Trondheim med grad av nestregimentfører i Rikshirden. I denne perioden organiserte han Hirdens Bedriftsvern og en befalsskole i området. Den tidligere kompanisjefen i Den norske legion, kaptein John Braseth, tok over som sjef for III. Hirdfordeling etter Qvist. Vinteren 1944/45 var han rådgiver for Quisling i saker angående dimittering av frontkjempere og deres overføring til Hirden. Den 20. april 1945 ble han utnevnt til SS-Obersturmbannführer der Reserve. Sammen med Egil Reidar Hoel var han den nordmann med høyest SS-grad.

Som deltaker i Waffen SS ble Qvist dekorert med Jernkorset 1. og 2. klasse, Østfrontmedaljen, det tyske ryttermerket i sølv og Frontkjempermerket]].

Qvist ble etter andre verdenskrig idømt 10 års fengsel i landssvikoppgjøret.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ van Rossem, G. (1928). The ninth olympiad Amsterdam 1928 Official report. Amsterdam: The Netherlands olympic comitee. s. 547. 

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]