Dressur

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Dressur er et uttrykk som beskriver prosessen med å få dyr til å utføre bestemte handlinger på kommando, gitt av mennesker. Den som kommanderer dyret (fører/styrer dyrets handlinger) kalles gjerne en handler (et engelsk uttrykk som vanskelig lar seg oversette til norsk med ett ord), mens selve akten omtales som handling (av det engelske uttrykket act of handling, i betydningen håndtering). Dyr og handler regnes som en enhet og kalles i et samleuttrykk for en ekvipasje. Tvang og tukt er ikke forenelig med moderne dressur, som handler om psykologi og sosial kjemi mellom to individer av ulik art.

Dressur er nødvendig for at dyr og mennesker skal kunne eksistere med nærhet til hverandre, men dressur og oppdragelse er ikke det samme. Dressur er eksempelvis viktig for å få sirkusdyr til å opptre som ønsket i en manesje, for at hester skal utføre sine handlinger som ønsket i jobbsammenheng eller i hestesport, for at hunder skal utføre bestemte handlinger under gjeting, jakt og hundekjøring, eller som ettersøkshund, førerhund eller i ulikeformer for hundesport og i andre sammenhenger.

Dressur virker gjennom at dyret assosierer bestemte kommandoer, som kan være lyder, berøringer eller visuelle tegn, med bestemte handlinger, og utfører dem.

Se også[rediger | rediger kilde]

Denne zoologirelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.