Dyret

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Se også: Dyr

Dyret (gresk: Θηρίον, Thērion, «dyr, beist») eller Dyret i Åpenbaringen kan betegne hvert av to religiøs-mytologiske dyr i Johannes' åpenbaring, den siste boka i kristendommens hellige tekstsamling Det nye testamente.[1] Der beskriver evangelisten Johannes sine syner om apokalypsen, jordens undergang i «endetiden» ifølge kristen lære.

«Det første dyret» som profeten omtaler, kommer fra havet, har sju hoder og får sin makt fra «dragen», det onde. Dyret kan knyttes til kodetallet 666 og er blitt tolket som symbol på forskjellige undertrykkende jordiske riker som er underlagt Djevelen. «Det andre dyret» kommer fra jorden og likner et lam. Det beskrives som en «falsk profet» som lokker menneskene til å tilbe det første dyret. Begge dyr har i ulike kristne tolkningstradisjoner også bli omtalt som «antikrist»,[trenger referanse] noen som motsetter seg Jesus Kristus, angivelig Guds sønn og menneskenes frelser.

Beskrivelser[rediger | rediger kilde]

Evangelisten Johannes, den røde dragen (beskrevet i kapittel 12 i Åpenbaringsboken)[2] og det første dyret som stiger opp fra havet (i kapittel 13)[3], med syv hoder, ti kronebesatte horn og leopardkropp, framstilt på et fransk veggteppe fra 1370-tallet, Tapisserie de l'Apocalypse i Angers.

Kapittel 13 i Åpenbaringsboken handler om «Dragen og de to dyrene».[3] Det forteller om det første dyret som stiger opp av havet, har syv hoder og ti horn og kroner på hvert av hornene, men likner på en leopard.

Det andre dyret som beskrives, kommer ut av jorden, ser ut som et lam, men snakker som en drage. Dette dyret utøver autoritet overfor det første dyret, og får menneskene på jorden til å lage en billedstøtte, «Dyrets bilde», av det første dyret og tilbe den. Det kan gi liv til billedstøtten slik at den kan snakke og drepe enhver som ikke tilber det første dyret.

Tolkninger[rediger | rediger kilde]

De to dyrene i Åpenbaringen framstilt i Augsburger Wunderzeichenbuch fra omkring 1552: Det første udyret i Johannes' endetidssyner kom fra havet og fikk makt fra «Dragen». Det er blitt tolket som et undertrykkende verdslig rike. Det andre dyret kom fra jorda og liknet et lam. Det er omtales som «den falske profet» og «antikrist» som forkynner falsk kristendom og lokker menneskene til å tilbe det første dyret.

Det er flere teologiske og bibelvitenskaplige tolkninger av hva de profetiske udyrene står for. Ofte har en urolig samtid blitt opplevd som «endetiden» slik Johannes beskriver den, og det har oppstått en mengde spekulasjoner om hva dyrene, og andre deler av profetens visjoner, har representert. Ikke sjelden har predikanter utpekt konkrete maktpersoner som «dyret».

«Dyret» settes av noen i forbindelse med politiske makter, gjerne Romerriket,[trenger referanse] på samme måte som synet av de fire villdyrene som nevnes i Daniels boks kapittel 7[4] også ble tolket som bilder på sin tids verdslige herskere. Det andre, lammelignende dyret blir senere kalt «Den falske profet» (Åp. 16,13; Åp. 19,20; Åp. 20,10). Begge dyrene har også blitt omtalt som «antikrist», en figur som motsetter seg Jesus Kristus, Guds sønn, og også forkynner uriktig lære om ham. Dyrets tall 666 er åpenbaringens kode for navnet på det andre dyret.

Sammen med «Dragen», som blir beskrevet i kapittel 12[2] og kan representere «Satan», former de to dyrene i noen tolkninger «Den vanhellige treenighet».

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

(en) Beasts of Revelation – kategori av bilder, video eller lyd på Commons