Dyret

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Se også: Dyr
Det første dyret fra havet, på et veggteppe fra Middelalderen

Dyret (gresk: Θηρίον, Thērion, «dyr, beist» , «bestiet [i Åpenbaringen]») eller Dyret i Åpenbaringen, er en skikkelse - eller egentlig en tvetydig referanse fordi det nevnes to - Johannes' åpenbaring, den siste boken i Det nye testamente. Dyret ligner på mange måter en leopard, og har syv hoder og ti horn.

Det er mer enn ett dyr som blir beskrevet i Åpenbaringen 13.

  • Det første dyret kommer opp av havet og har syv hoder og ti horn og kroner på hvert av hornene.
  • Det andre dyret kommer ut av jorden, og ser ut som et lam mens det snakker som en drage. Dette dyret utøver autoritet overfor det første dyret, og får menneskene på jorden til å lage en billedstøtte, «Dyrets bilde», av det første dyret og tilbe den. Det kan gi liv til billedstøtten slik at den kan snakke og drepe enhver som ikke tilber det første dyret.

Det lammelignende dyret er senere blitt kalt «Den falske profet» (Åp. 16,13; Åp. 19,20; Åp. 20,10) og sammen med dragen og det syvhodede dyret former de i noen tolkningstradisjoner Den vanhellige treenighet.

Mange bibellesere tenker seg at dyret er et symbol på Romerriket. Forskjellige tolkninger er blitt fremsatt innen forskjellige teologiske utlegninger om hva dyret står for i vår tid. Dyret settes av noen i forbindelse med politiske makter, akkurat som dyrene som nevnes i Daniels bok.